1. HABERLER

  2. HABER

  3. İstiklal Mahkemeleri Arşivleri de Açılsın
İstiklal Mahkemeleri Arşivleri de Açılsın

İstiklal Mahkemeleri Arşivleri de Açılsın

Başbakan Erdoğan’ın Dersim ifşaatlarının ardından, Cumhuriyet’in ilk yıllarında binlerce insanı sorgusuz sualsiz idam eden İstiklal Mahkemeleri arşivlerinin de açılması isteniyor.

25 Kasım 2011 Cuma 04:48A+A-

Akit’e konuşan Araştırmacı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, sadece Dersim olayları değil, İstiklal Mahkemesi arşivlerinin de açılması gerektiğini söyledi. Yurtsever, “Tarihimizle yüzleşmemiz için sadece Dersim olaylarının değil, İstiklal Mahkemelerinin idamlarının da arşivleri açılmalıdır. O zaman binlerce insan sorgusuz sualsiz asıldı. İskilipli Atıf Hoca, Ali Şükrü Bey cinayeti, İsmail Canbulat’ın idamı da var. Bütün bunların açılması gerekir” dedi. İşte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görmezden geldiği cinayetler:

İSKİLİPLİ ATIF HOCA

İskilipli Atıf Hoca, Şapka Kanunu’na itiraz ettiği gerekçesiyle 1926 yılında İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanıp idam edildi. İslam Teali Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer alan Atıf Hoca, Milli Mücadele karşıtı bir beyannameyi desteklemediğini açıklamasına rağmen 26 Aralık 1925’te gözaltına alındı. 26 Ocak 1926’da Ankara İstiklal Mahkemesi’nde yargılanan Atıf Hoca için savcılık 3 yıl hapis cezası istedi. Ancak Mahkeme Başkanı Kel Ali lakaplı Ali Çetinkaya, müdafaa yapmaya gerek görmeyen İskilipli Atıf Hoca’yı idama mahkûm etti. Çetinkaya, “Sanığın idamına, şahitlerin bilahare dinlenmesine” hükmüyle biliniyor. Atıf Hoca, 1 hafta sonra Ankara Samanpazarı Meydanı’nda asıldı.

İSMAİL CANBULAT İDAMI

1912 yılında İzmit milletvekili olarak mebuslar meclisine giren İsmail Canbulat, Balkan Savaşı’na gönüllü yedek subay olarak katıldı. Savaştan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği yaptı. 1923 yılında TBMM İstanbul II. dönem İstanbul milletvekili oldu. Rauf Bey’le birlikte Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucusu ve yöneticileri arasında yer aldı. 1926 İzmir suikastının ardından tutuklandı. İzmir’de Atatürk’e düzenlenen suikastla ilgisi olduğu iddiasıyla İzmir’de İstiklal Mahkemesi kararıyla 1926’da asılarak idam edildi.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT