1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "İstanbul’un silüeti korunacaktı" sözleri unutuluyor mu?
"İstanbul’un silüeti korunacaktı" sözleri unutuluyor mu?

"İstanbul’un silüeti korunacaktı" sözleri unutuluyor mu?

Süleymaniye Camii’nin önünde yapılan ve caminin avlusundan bakılınca görünüşü değiştiren binanın inşaatına tepkiler gelirken, “İstanbul’un silüeti neden korunmuyor? sorusu akıllara geldi.

03 Şubat 2022 Perşembe 15:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Fatih Süleymaniye’de bulunan Fatih Demirtaş mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024'te bitmesi planlanan yapı, Süleymaniye Camii'nin silüetini bozduğu gerekçesiyle sosyal medyada tepkilere neden oldu.

2018 yılında İstanbul'un tarihi silüetini bozduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirilen Zeytinburnu'ndaki 16/9 kuleleri tıraşlanmadığı gibi yeni yapı ve kuleler ile tarihi silüetlerin neredeyse tamamı kapanmaya başladı.

İktidarın kültürel yapıyı koruma sözlerinin gerçekleştirilmediği görülürken, ısrarla yeni yapılarla İstanbul’un tarihi görünümünün değiştirildiği yorumları her geçen gün yapılan bir inşaat faaliyeti ile haklılık kazanıyor.

İlim Yayma Vakfı gelen tepkilerin ardından konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camii’nin etrafının açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır." denildi.

Ancak görüntülerde yer alan kalıplara göre binanın küçük olmaktan uzak olduğu görüldü. Yapının son haline dair paylaşılan görüntülerin ön cepheyi yansıtırken arka cepheye yer verilmemesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de Süleymaniye Camii'nin etrafındaki tarihi eserlerin yıkılıp yeniden yapılacağını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün o tarihi eserler yıkılıp aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Bitince bambaşka olacak” demişti.

HABERE YORUM KAT

6 Yorum