1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İstanbul’da Köprülerde Bakım Onarım Çilesi
İstanbul’da Köprülerde Bakım Onarım Çilesi

İstanbul’da Köprülerde Bakım Onarım Çilesi

Eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan iki yıl önce “En erken çalışma 20 yıl sonra olur” demişti. Neden 18 yıl erken ihtiyaç duyuldu? Neden aynı anda hem FSM’de hem de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde çalışma yürütülüyor?

28 Haziran 2019 Cuma 09:37A+A-

Türkiye’nin en kalabalık kentlerinden biri olan İstanbul’da trafik yoğunluğu bitmek bilmiyor. Yoğunluk nedeniyle birçok sürücü alternatif yolları tercih ediyor. Okulların kapanmasıyla birlikte trafik bir nebze rahatlasa da şimdi de çalışmalar sürücüleri çileden çıkarıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ana halat semer bölgesi geçiş takviyesi ve Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü su drenaj yapımı işini sürdürüyor. 52 gün sürecek çalışmalar kapsamında ilk aşamada FSM’de Avrupa-Asya istikameti yönündeki 4 şeridi kapatılarak, trafik akışı Asya-Avrupa istikametinde 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş olarak sağlanıyor. Avrupa-Asya istikametindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından köprünün Asya-Avrupa istikameti yönündeki 4 şeridi kapatılarak çalışmalar devam edecek.

Öte yandan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde de trafikte yoğunluk yaşanıyor. FSM Köprüsü’nde mevcut eski asfalt kaldırılıp, çelik tabliye yüzeyi kumlanarak tabliye izolasyonu yapılacak ve yeni asfalt tabakalarının serilmesiyle köprü tabliyesinin her iki ucundaki mevcut genleşme derzlerinin onarımları gerçekleştirilecek. KGM’den daha önce yapılan açıklamaya göre, 24 saat, 3 vardiya esasına göre iki etap halinde yapılacak çalışmaların 17 Ağustos’ta tamamlanması planlanıyor. Köprüdeki bakım ve onarım çalışması, çarşambayı perşembeye bağlayan gece yarısından sonra başladı. FSM Köprüsü’nde bazı şeritler trafiğe kapatıldı. Şeritlerin kapatılması dolayısıyla trafikte yoğunluk yaşandı. 15 Temmuz Köprüsü’nü kullanmak isteyen vatadaşlar iki noktada da yoğunluğa neden oldu. 

İstanbullular için artık ritüel haline gelen köprü çalışmaları 2 yılda bir gerçekleşiyor. Özellikle bunun yaz dönemine denk getirilmesi kentin trafiksiz bir yıl geçirmesine imkan vermiyor. Geçtiğimiz yıllardaki açıklamalara göre, Ağustos 2017’de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün bakım onarım çalışmaları yapılıyordu. Köprüdeki çalışmalar 12 Haziran 2017’de başlamıştı. Çalışmalar 4 aşamada gerçekleşti. Asya yakasından Avrupa yakasına geçişteki 2 şerit trafiğe kapatılırken, trafik akışı karşı yönden alınan ek şeritle 2’şer gidiş ve 2’şer dönüş olacak şekilde düzenlenmişti. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan “Bundan sonraki en erken çalışmaya 20 yıl sonra ihtiyaç duyulacak. Toplam 6 veya 7 günde bitecek. Bundan sonra uzun soluklu bir çalışma olmayacak” demişti.  

25 Eylül 2017’de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) Anadolu yakası Edirne İstikametine kurulacak Serbest Geçiş Sistemi çalışmaları nedeniyle bir trafik sorunu daha ortaya çıkmıştı. O dönemde de kilometrelerce trafik yoğunluğu oluştu. Şimdilerde ise yapılan çalışmayla birlikte akıllara 2 yıl önce asfaltın neden yenilenmediğini akıllara getirdi. Birçok sürücü duruma isyan ederken, rotayı sürekli kullananlar “2 yılda bir bu kâbusu görüyoruz. 2017’de de kamera kurulumu için yaklaşık 1.5 ay kapalı tutulmuştu. 2 yıl önce hazır şeritleri kapatmışken, asfaltı da yapsaydınız” diye serzenişte bulundu.    

Tek yön tamamen kapalı gidiş gelişler 4 şeritte

Güney platformdaki çalışmaların tamamlanmasının ardından, köprünün Asya-Avrupa istikameti yönündeki (Kuzey platform) 4 şerit trafiğe kapatılarak, ulaşım güney platformdan ikişer şeritten gidiş-geliş şeklinde devam edecek. Çalışmalar kapsamında köprüdeki mevcut eski asfalt kaldırılıp, çelik tabliye yüzeyi kumlanarak tabliye izolasyonu yapılacak ve yeni asfalt tabakalarının serilmesiyle köprü tabliyesinin her iki ucundaki mevcut genleşme derzlerinin onarımları gerçekleştirilecek. İstanbulluları en az etkileyecek şekilde 24 saat, 3 vardiya esasına göre iki etap halinde yürütülen çalışmaların, 17 Ağustos’ta tamamlanması planlanıyor. En son FSM’deki asfalt yenileme çalışması 2009’da yapılmıştı. Yol konforu, sürücülerin güvenliği ve köprünün ömrünün sonuna kadar sağlıklı kalabilmesi için gerekli bakım çalışmaları periyodik zamanlarda yürütülüyor.

Trafik çilesi 52 gün sürecek

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bakım onarım çalışmalarının ardından açıklamalar birbiri ardına geldi. Yetkililer çalışmaların 52 gün süreceğini belirtti. FSM Köprüsü’nde 4 şerit kapatılarak trafik akışı 2 şeritten sağlanıyor. Sabah saatlerinde FSM Köprüsü’nde trafik yoğunluğu oluşmasıyla vatandaşlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne akın etti. Vatandaşların trafik yoğunluğundan kaçarak geldikleri 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde de trafik yoğunluğu oluştu.

Seçim bitti köprüde çalışma başladı

İstanbulluların trafik isyanı gece saatlerinden itibaren başladı. Yoğunluk o kadar arttı ki 15 Temmuz Köprüsü bile kilitlendi. Birçok sürücü burada da çalışma olduğunu sandı. “Yaklaşık her iki yılda bir bu işkenceyi çekmek zorunda kalıyoruz” diyen bir sürücü “Öyle sanıyorum ki yapılacak işlemler için köprüyü trafiğe kapatma sadece bizim ülkemizde oluyordur. Kaybettiğimiz zamanın, iş gücünün ve boşuna yakmakta olduğumuz yakıtın haddi hesabı yok” dedi. “Seçim döneminden sonra köprünün bakıma alınması akla mantığa uygun değil” diyen bir sürücü “Trafik gram ilerlemiyor. İstanbul trafiği bizleri zaten çok zorluyor iken bu plansız ve pek de duyurulmayan çalışma ile tam manasıyla çekilmez çile haline geldi. Seçimden hemen sonra başlaması da manidar geliyor” açıklamasını yaptı.

Gece Avrasya Tüneli de kapandı

Avrasya Tüneli’nde de dün gece bakım çalışması yapıldı. Bu nedenle tünel, gece saat 00.00’dan saat 05.00’e kadar çift yönlü kapalı kaldı. Çalışma nedeniyle sürücülerin alternatif güzergahları kullanması istendi.

Tünele kaçtılar ama yine olmadı

FSM’deki yoğunluk nedeniyle araçların 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ne yönlenmesi trafiği iyice kilitledi. Valilik, Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü’nde trafik yoğunluğundan sürücülerin mağdur olmamaları için alternatif güzergâhları (Avrasya Tüneli, 15 Temmuz Şehitler ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri) kullanmalarını istedi. Valiliğin uyarısı ile Avrasya Tüneli’ne yönelen sürücüler ise Anadolu Yakasından Avrupa Yakasına geçiş yönünde Uzunçayır’dan başlayan bir kuyrukla karşılaştı. 

YSS ve Avrasya’da indirim olsun

İşe gitmek isteyen birçok vatandaş geç kaldı. Köprüdeki çalışmanın etkisi 15 Temmuz’da da hissedildi. Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü’nü tercih eden sürücüler, ücretlerin yüksek olduğundan yakındı. Vatandaşlar “FSM’deki çalışmalar tamamlanana kadar bu iki noktadan geçişlerin yüzde 50 indirimli olması trafiği rahatlatır. Böylece köprü ve otoyollar sürümden kazanır. Zaten Hazine her iki nokta için de ‘garanti geçiş ücreti’ ödüyor” önerisini sundu.

 

 

HABERE YORUM KAT