1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İstanbul Sözleşmesi’ne Polonya’dan darbe
İstanbul Sözleşmesi’ne Polonya’dan darbe

İstanbul Sözleşmesi’ne Polonya’dan darbe

Polonya’da iktidarda olan muhafazakârlar, “Katolik aile geleneklerine aykırı” olduğu gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye hazırlanıyor. Bu, Avrupa’da bir ilk.

27 Temmuz 2020 Pazartesi 00:34A+A-

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, ülkesinin sözleşmeden çekilme sürecini 27 Temmuz Pazartesi günü başlatacağını bildirdi. Ziobro, "ideolojik unsurlar içerdiğini" iddia ettiği sözleşmeyi, "okullarda çocuklara toplumsal cinsiyetin öğretilmesini zorunlu kıldığı" gerekçesiyle "zararlı" gördüklerini söyledi. Ziobro, Adalet Bakanı olmadan önce de sözleşme için "feminist lobinin eşcinsel ideolojiyi meşru kılma hedefiyle icat ettiği bir belge" ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma Bakanı Marlena Maciag da geçen hafta ülkedeki Katolik bir TV kanalına yaptığı açıklamada sözleşmeyi feshi ihbar etmeye hazırlandıklarını söylemişti.

Polonya’da iktidardaki Hak ve Adalet Partisi (PiS), koalisyon ortaklarıyla beraber, İstanbul Sözleşmesi konusunda Katolik Kilisesi’yle aynı çizgide hareket ediyor. Sözleşmenin "Polonya’nın Katolik aile değerlerine aykırı olduğunu" savunuyor.

Bu partiler ve Katolik Kilisesi’nin desteğiyle geçtiğimiz günlerde yeniden devlet başkanı seçilen Andrzej Duda, seçim kampanyası sırasında sözleşme aleyhinde açıklamalarda bulunmuştu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum