1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail'in Yeni Yerleşimlerine Tepki
İsrail'in Yeni Yerleşimlerine Tepki

İsrail'in Yeni Yerleşimlerine Tepki

İsrail 17 Mart'ta erken seçime giderken, Netenyahu yönetimi Batı Şeria'da 450 yeni yerleşim biriminin inşası için ihale ilanı yayınladı. Gelişme bölgede yeni bir gerilime yol açtı.

31 Ocak 2015 Cumartesi 13:53A+A-

İsrail 17 Mart'ta erken seçime giderken, Netenyahu yönetimi Batı Şeria'da 450 yeni yerleşim biriminin inşası için ihale ilanı yayınladı. Gelişme bölgede yeni bir gerilime yol açtı. 

ABD'den tepki

ABD yönetimi, İsrail Hükümeti'nin 450 yeni yerleşim birimiyle ilgili kararı için 'derin endişe' duyduğunu dile getirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu adımın ve İsrail'in Filistin 1967 topraklarında devam ettirdiği yerleşim politikasının İsrail-Filistin barış müzakerelerindeki çabaları boşa çıkartacağını ifade etti.

Earnest, "Böyle bir açıklama onların sadece daha da yalnızlaşmasına yarar. Bu tür ihaleler açmak, İsrail'in güvenliğini güçlendirmeye hiçbir katkı sağlamaz, refahını artırmaz ve barış davasını ileriye götürmez, tam tersini yapar. İki devletli bir çözümü içeren türden bir barış anlaşmasını sağlama yeteneğine zarar verecek" ifadesini kullandı.

‘Yerleşimler gayrimeşru’

Avrupa Birliği de İsrail'den geri adım atmasını istedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, "İlan edilen yerleşim ihaleleri uygulanırsa iki devletli çözümün uygulanabilirliğini daha fazla tehlikeye atacaktır. Yerleşimler uluslararası hukukta gayrimeşrudur ve barışa engeldir. İsrail bu kararları geri almalıdır ve böylece yerleşimleri genişletmeye son vermelidir" denildi.

Türkiye'den kınama

Türk Dışişleri Bakanlığı, 'İsrail hükümetinin işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da yeni bir yasa dışı yerleşim yeri inşası kararını şiddetle kınadığını' bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı tek taraflı eylemlerle fiili durum yaratmaya yönelik bu kararının, Türkiye ve uluslararası toplum tarafından kabulünün mümkün olmadığı belirtildi.

Batı Şeria’daki gösterilere polis müdahalesi

İsrail yönetiminin Doğu Kudüs’te yeni konutlar için ihale kararı almasını protesto etmek amacıyla, Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde gösteri düzenlendi.

İsrail askerleri, 'Yahudi yerleşim birimi inşası ve Ayrım duvarını' protesto etmek isteyen göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombalarıyla saldırdı.

Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele İçin Halk Komitesi, Cuma namazı sonrası düzenlenen yürüyüşlerde pek çok kişinin plastik mermilerle yaralandığını ve gazdan etkilendiğini ifade etti.

Ramallah'ın batısındaki Nebi Salih beldesindeki gösterilere İsrail askerleri tazyikli su ile saldırırken, göstericiler askerlere taş atarak karşılık verdi.

Balin beldesinde Filistinli göstericilerin Ayrım Duvarı'na ulaşmasına izin vermeyen İsrail askerleri, göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı, onlarca kişi gazdan etkilendi.

Filistin İstatistik Kurumu'na göre, yaklaşık 50 bin Filistinli, Kudüslü kimliğine sahip olduğu halde Ayrım Duvarı nedeniyle kendi kentinde yaşayamıyor.

İsrail kınamalara rağmen ısrarlı

Filistin Yönetimi, uluslararası toplumda ‘1967 topraklarında (Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze) Filistin Devleti tanıma’ kararını çıkarmaya çalışırken, İsrail Kudüs’ün ‘Yahudi ulusal devletinin bölünmez başkenti’ olarak tanınmasında ısrarlı.

İsrail, ABD’nin yerleşim faaliyetlerinin İsrail-Filistin sorununda gerilimi yükselteceğine dair uyarılarına rağmen, yerleşim faaliyetlerini hızla devam ettiriyor.

ABD’nin İsrail’in yerleşimleri genişletme faaliyetleriyle ilişkin eleştiri ve uyarıları, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin inisiyatifiyle başlayan Filistin-İsrail barış müzakerelerinin Nisan ayında çıkmaza ulaşması sonucunda artmıştı.

Avrupa ülkelerinde başlayan Filistin’i devlet olarak tanıma dalgasının yanı sıra Almanya, İspanya ve Yunanistan’da İsrail’in ‘gayrimeşru yerleşimlerde üretilen ürünlere' boykot girişimleri oldu. Avrupa Parlamentosu'ndaki sol hareketlerin temsilcileri de İsrail’e boykot uygulama çağrısında bulundu.

İsrail, 1967'deki 'Altı Gün Savaşı'ndan bu yana devlet politikasının bir parçası olarak Filistin topraklarına Yahudi vatandaşlarını yerleştiriyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ye (FKÖ) bağlı müzakere denetim komisyonunun verilerine göre, İsrail 2014 yılında 11933 yeni yerleşim biriminin inşa prejesini onaylamış, 5057'si için ihale kararı almıştı.

Al Jazeera, Reuters ve AA

HABERE YORUM KAT