1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail Yılın Başından Bu Yana 500 Filistinliyi Tutukladı
İsrail Yılın Başından Bu Yana 500 Filistinliyi Tutukladı

İsrail Yılın Başından Bu Yana 500 Filistinliyi Tutukladı

İsrail mahkemeleri, 2020 yılının başından bu yana 500 Filistinliyi tutukladı.

17 Haziran 2020 Çarşamba 12:30A+A-

İsrail yönetimine bağlı askeri mahkemeler, 2020 yılının başından bu yana koronavirüs salgınına rağmen 500 Filistinli hakkında idari tutukluluk adı altında tutuklama kararı verdi. 

Filistin Enformasyon Merkezi'nin aktardığına göre, Filistin Esirler Araştırma Merkezi bugün (16 Haziran Salı) yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler de dâhil olmak üzere birçok uluslararası kurum tarafından Filistinli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik yapılan çağrılar ve koronavirüs salgınına rağmen İsrail’in, idari tutukluluk adı altında Filistinlileri esir etmeye devam ettiğini söyledi. 

Esirler Araştırma Merkezi medya sözcüsü Riyad el-Eşkar, 2020 yılının başından bu yana İsrail hapishanelerinde tutuklu olan 328 Filistinli esirin idari tutukluluk süresinin 6’aya kadar uzatıldığını belirtirken, çoğunun özgürleştirilmiş eski esir olan 172 Filistinlinin ise idari tutukluluk adı altında tutuklandığını açıkladı. 

Riyad el-Eşkar yaptığı açıklamada, “İdari tutukluluk, İsrail'in Filistinlilerin düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı eziyet ve zulüm aracıdır.” ifadelerine yer verdi.  

İdari tutukluluk

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ile 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistinliler İsrail'in bu uygulamasını "keyfi tutukluluk" olarak isimlendiriyor. 

Resmi verilere göre İsrail hapishanelerinde hâlihazırda aralarında milletvekillerinin, bayanların ve çocukların da olduğu 400’den fazla Filistinli idari tutuklu bulunuyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT