1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail tahrip edilen yerlerin sahiplerini suçluyor
İsrail tahrip edilen yerlerin sahiplerini suçluyor

İsrail tahrip edilen yerlerin sahiplerini suçluyor

İsrail, 2021’in Mayıs ayındaki çatışmalar sırasında meydana gelen hasar nedeniyle Arapların çoğunlukta olduğu Ummul Fehm kentini tazmin etmeyi reddediyor.

28 Haziran 2022 Salı 10:04A+A-

HAKSÖZ HABER

İşgalci İsrail gazetesi Haaretz'e göre, İsrailli yetkililer, çatışmalar sırasında İsrail askerlerin neden olduğu hasarın Yahudi-Arap çatışmasının bir sonucu olmadığını, suçun şehrin kendi sakinlerinde olduğunu iddia ediyor.

Yayınlanan özel habere göre işgalcinin, Emlak Vergisi ve Tazminat Fonu Yasası uyarınca, çatışmalardan etkilenen Yahudi-Arap şehirlerini tazmin etmekle yükümlü olması gerekirken, yerel yetkililerin bu tür bir ödeme almadıklarını iddia ettiklerini ortaya çıkardı.

Ummul Fehm kenti sakinlerine yerel otoritelerin verdiği yanıt ise işgalcinin alçaklığını bir kez daha gözler önüne serdi. İşgalci güçlerin incelediği bulgulara göre, ‘İsrail askerleriyle yaşanan çatışmalar çevreye zarar vermediği gibi çatışmayla bağlantılı olarak ortaya çıkan şiddetin bir sonucunda da böyle bir hasar meydana gelmediği’ sonucuna varılmış. Emlak kurumuna göre, evlere ve işyerlerine zarar veren bir çatışma olmadığı, sakinlerin diğer şehir sakinlerinin mallarına zarar verdiği isyanlar gerçekleşmiş.

Ayrıca İsrail Emlak Kurumu ikna olmadıklarını belirterek, "Bu şartlar altında, şiddet, İsrailli olduğu için birine yönelik olarak kabul edilemez." açıklamasını yaptı.

2021’in Mayıs ayında İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yenilenen askeri saldırısının sonucunda, Filistin’in neredeyse tamamında ayaklanmalar yaşandı. Birçok İsrailli Arap, İsrail ordusunun Mescid-i Aksa'ya defalarca düzenlediği baskınlara yanıt olarak Filistinli direniş gruplarının roket ateşlemesinin ardından sokaklara döküldü.

Acre, Yafa (Tel Aviv), Hayfa, Lod, Celile ve Ramla da dahil olmak üzere birçok şehirde isyanlar çıktı. Bu, İsrail makamlarını bile gafil avlayan bir durum oldu. İşgalcinin işgalinin başladığı zamanlardan bu yana  gerçekleşen en sert isyanlardan biri olarak kayıtlara geçen olaylar sonucunda İsrail tek taraflı ateşkes ilan etti.

Aradan geçen bir yıldan sonra ilginç bir veri daha ortaya çıktı. Haaretz tarafından hazırlanan rapora göre, isyanlarla ilgili olarak suçlananların yüzde 90'ını Arap İsraillilerin oluşturduğu görüldü. Raporda, 616 iddianamenin 545'i Araplara dönük ayaklanma, terör ve şiddet eylemleri nedeniyle suçlama gerçekleştirilirken, sadece 71 olayın faili olarak Yahudiler gösterildi.

HABERE YORUM KAT