1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail Saldırıları Esed’e Ödül mü?
İsrail Saldırıları Esed’e Ödül mü?

İsrail Saldırıları Esed’e Ödül mü?

Haifa Üniversitesinden Kais Firro: “İsrail’in Şam’a düzenlediği saldırılar Esed’in ve Suriye rejimin elini güçlendiriyor!”

07 Mayıs 2013 Salı 15:34A+A-

HAKSÖZ-HABER

İsrail’in Suriye ordusuna yönelik son saldırılarını Channel 1 ve 10 kanallarında çalışan Ortadoğu uzmanı Şilomi Eldar’a değerlendiren Hafta Üniversitesinden Kais Firro saldırıların Suriye rejimini rahatlattığını söylüyor ve “Gerçekten de bunu kutluyorlar. Bu tam da aradıkları şeydi!” diyor.

Firro, “Bombaların etkisini şimdiden görüyorum. Şimdi Suriye devlet başkanı Beşşar Esed ve adamları bu saldırıları isyanın arkasındaki gerçek güç olarak sunacaklar. Bu saldırıların Arap kamuoyu üzerinde tesiri olacak. Ben Suriye kamuoyunu yakından takip ediyorum. Yakın zamana kadar insanlar Suriye rejimini dünyada olabilecek en berbat rejim olarak algılıyordu. Şimdi bu durum değişmeye başlıyor” diyor ve ekliyor: “Şimdiden Suriye lehine gösterileri görüyorsunuz. İnsanlar Suriye ile dayanışma ihtiyacı hissediyorlar. Rejimi mağdur taraf olarak görüyorlar.”

Suriye hükümetinin saldırının zamanlamasını İsrail’in güç dengesini değiştirme çabası olarak yorumlayışı Esed’in lehine mi?

“Elbette. Son zamanlarda Suriye ordusu bazı operasyonel başarılar elde etti. Şimdi İsrail saldırısının arkasındaki nedenin isyancı gruplara karşı bu başarıları olduğunu iddia edecektir. Örneğin Qusayr’a bakalım. Suriye ordusu nedeyse tüm isyancı unsurları saf dışı etti. Suriye rejimi İsrail saldırısını isyancıların başarısızlıklarını telafi çabası olarak yorumlayacaktır. Ve bunun kamuoyunda etkili olacağını da düşünebiliriz. Hizbullah genel sekreteri Hasan Nasrullah’ın da sadece askeri operasyonlara değil, propaganda savaşında da etkin bir şekilde yer aldığını görmek lazım. Sadece birkaç gün önce Nasrullah’ın “Suriye’nin, ABD’nin, İsrail’in ve aşırıların eline düşmesine izin vermeyeceğiz” dediğini hatırlayacaksınız.”

Söylediklerinizden kalkarak Esed rejiminin düşmekten çok uzak olduğunu söyleyebilir miyiz?

Mevcut şartlarda Esed düşmeyecek fakat savaş daha uzun yıllar sürecektir. Neden? Çünkü bu savaş dini ve ideolojik boyutlar taşımaktadır.

(Israel Pulse, 7 Mayıs 2013) 

 

HABERE YORUM KAT