1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail: Kırmızı Bülten Çıkarmayın
İsrail: Kırmızı Bülten Çıkarmayın

İsrail: Kırmızı Bülten Çıkarmayın

İsrail yönetimi Interpol’e bir mektup göndererek, Türkiye’de haklarında yakalama kararı çıkarılan komutanlar için kırmızı bülten çıkarılmamasını istedi.

28 Mayıs 2014 Çarşamba 12:11A+A-

İsrail’de yayınlanan The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre İsrail, İnterpol’e yaptığı başvuruda yakalama kararının siyasi nitelik taşıdığını ve bu yüzden talebin dikkate alınmaması gerektiğini vurguladı.

2010 yılında Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıda gıyabında yargılanan dört İsrail askeri için yakalama kararı çıktı.

Davaya bakan mahkeme aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi için kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.

Mavi Marmara krizi

İHH (İnsani Yardım Vakfı) ve Özgür Gazze Hareketi'nin girişimiyle Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail donanması uluslararası sularda seyrederken 31 Mayıs 2010'da baskın düzenlemiş, baskın sırasında dokuz Türk ölmüştü.

İsrail askeri yetkililerine gıyabında 28 Mayıs 2012'de İstanbul'da dava açılmıştı. Baskın İsrail ile Türkiye'nin de arasını açmıştı. İki ülke daha sonra krizi aşmak için ABD'nin aracılığıyla görüşmeler yaptı.

Türkiye'nin bu görüşmelerde üç şartı vardı: Özür dilenmesi, tazminat ödenmesi ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması.

İsrail baskın için özür diledi. Ancak tazminat konusunda davanın düşürülmesi şartını koştu.

Ablukanın kaldırılması da şu ana kadar söz konusu olmadı.

Al Jazeera ve ajanslar

HABERE YORUM KAT