1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İsrail, işgalini meşrulaştırmak için dezenformasyonu nasıl kullanıyor?
İsrail, işgalini meşrulaştırmak için dezenformasyonu nasıl kullanıyor?

İsrail, işgalini meşrulaştırmak için dezenformasyonu nasıl kullanıyor?

İsrail'in son saldırıları sırasında uygulamaya yeniden aldığı propaganda savaşı, yerleşimci-sömürge projesinin temel taşlarından biri mi?

25 Mayıs 2021 Salı 13:02A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Marc Owen Jones / Middle East Eye

Son iki hafta içinde İsrail hava saldırıları Gazze'de 66 çocuk da dahil olmak üzere en az 243 Filistinliyi öldürürken, İsrailli yetkililer başka bir savaşın ön saflarında yer aldı. Filistin hakkında yanıltıcı ve aldatıcı içerikler paylaşıyor; çoğu Filistinlileri şiddeti uygulayan ve körükleyen kişiler olarak tasvir ediyorlardı. Temelde bu savaşın amacı: İsrail vahşetini meşrulaştırmaktı.

“İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları yerini dezenformasyon üzerinden yürütülen savaşa terk etti.  Yanlış bilgiden farklı olarak dezenformasyon, insanları kasıtlı yanıltmayı ve aldatmayı temeline alıyor. Dezenformasyon neredeyse her zaman propagandadır yani bilgiyi, insanları belirli bir hareket tarzına ikna etmek için kullanmaktır.”

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus birçok uluslararası yayıncı kuruluşa yanıltıcı haberleri birinci ağızdan sundu. New York Times, Washington Post ve Wall Street Journal, İsrail ordusunun Gazze'ye kara harekâtı hazırlığında olduğu bilgisini kasıtlı olarak paylaşmıştı.

İsrail medyası bunu yayınladıktan kısa bir süre sonra bu bilginin Hamas'ı daha kolay hedef alan ve onu açığa çıkarmak için tasarlanmış kasıtlı bir aldatmaca olduğunu iddia ettiler. Elbette, Conricus bunun dürüst bir ‘hata’ olduğunu söyleyerek İsrail’in basını propaganda aracı olarak kullandığını da ispatlamış oldu.

İsrail rejiminin önde gelen sözcüsünün açıkça dezenformasyonda bulunduğunun farkında olan basın sürekli olarak onu ‘dezenformasyonuna dair’ açıklamaya davet ediyor. İsrail’in hikayelerini dünyaya duyuran basının da bu propagandaya kandığını söylemek hatalı olur. Çünkü onlarında inanmak istediği şey bu yalanın kendisinin resmi ağızlardan çıkmasıdır.

 

Hamas'ı lekelemek

İşgalci İsrail’in Hamas'ı, Filistinli savaşçı olmayanları; kitlesel olarak katletmek için insan kalkanlarını yasal savunma olarak kullandığı yalanı üzerinden vurmaya çalışıyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun sözcüsü Ofir Gendelman geçtiğimiz savaş günlerinde Hamas’ın yoğun nüfuslu sivil bölgelerden İsrail’e roketler fırlattıldığını gösteren bir videoyu tweetledi. Ancak sosyal medya platformlarında yüzlerce kez retweetlenen ve paylaşılan video gerçek değildi. Nitekim görüntüler 2018'e yılında kaydedilmişti ve büyük olasılıkla Suriye veya Libya'da çekilmişti.

Yine çok paylaşılan ve İsrailli hesaplar tarafından paylaşılan bir videoda: Hamas'ın yoğun nüfuslu bir caddede roketleri halkın arasında taşıdığı iddia edilmiş ve şu yorumlar yapılmıştı: “Bir kez daha Hamas'ın, Yahudileri öldürmek için sivilleri kalkan olarak kullandığını görüyoruz ... İsrail masum insanların incinmesi riski nedeniyle misillemede bulunmayacağını biliyoruz." Videonun İsrail kontrolündeki Celile bölgesinde 2018 yılına ait olduğu ve açıkça Hamas ile ilgisi olmadığı ortaya çıktı.

 

İsrail’in propagandası bununla da kalmadı: “Filistinlileri kendi sivil kayıplarını abartmakla” suçladı.

İsrail çok iyi bildiği bir şeyi yapıyor: Sivil kayıplar Filistin mücadelesine uluslararası desteği teşvik ediyor ve İsrail işgalinin acımasızlığını vurguluyordu. İsrail de bunun önüne geçmek istiyor.

Neredeyse bir milyon takipçisi olan İsrail askeri polis yardımcısı Natalia Fadeev de dahil olmak üzere çok sayıda insan: “Filistinlilerin halkın sempatisini uyandırmak için bir cenazeyi taklit etmeye çalıştıklarını iddia eden sahte bir cenazenin videosunu paylaştı.” TikTok tarafından kaldırılmayan video, aslında Ürdünlüler tarafından yapılmış alakasız bir hiciv videosuydu.

Diğer birçok dezenformasyonun kaynağı belirsiz olmakla beraber içerdiği anlamlar aynıydı. Filistinlilerin davalarının haksız olduğu iddia edilirken İsrail’in ise meşru haklara sahip olduğu yalanı medya üzerinden bilinçlere nakşettirilmeye çalışılıyor.

 

Silahlı yalan

İsrail dezenformasyonu neden bu kadar rahat kullanıyor?

Evrensel olarak kabul edilmiş ahlak kurallarının veya aslında uluslararası hukukun ihlallerini kabul etmeden meselelerin gerçeğe uygun bir açıklamasını yapmak artık mümkün olmadığında dezenformasyon gerekli hale gelir.

Yukarıda bahsedilen propagandanın korkunç doğası göz önüne alındığında, dezenformasyon biraz üstü kapalı işleniyor görünebilir. Oysa acı bir gerçeği tanımlamak için kullanılan kibar bir terim bu. Silahlı yalan veya sahtekârlık daha uygun terimler olabilirdi.

Propaganda şu anda İsrail için bir apartheid devletini meşrulaştırmak veya Filistinlileri etnik olarak temizlemek için kullanılıyor. Etik olmayan ve ahlaksız tavırların savunulamaz olduğu yerlerde yalan söylenir!

Aslında İsrail için dezenformasyon, Filistin söylemlerini silmek ve onları yerinden etmek için kullanılan ideolojik bir projenin gerekli unsurudur. İsrail’in aldatmacası ve dezenformasyonu, Filistinlilerin dünyanın geri kalanına temsilini tekelleştirerek Filistin’i yadsımayı amaçlayan yerleşimci-sömürge projesi için bir temeldir.

Kaynak: Middle East Eye

HABERE YORUM KAT