1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail, Hamas’ın Seçimlere Katılmasını Nasıl Okuyor?
İsrail, Hamas’ın Seçimlere Katılmasını Nasıl Okuyor?

İsrail, Hamas’ın Seçimlere Katılmasını Nasıl Okuyor?

15 temmuz 2016’da Hamas, 2012 yılında girmediği seçimlere katılacağını açıkladı. Bu ise Filistin Yönetimi ve İsrail’i endişelendirdi.

27 Ağustos 2016 Cumartesi 10:52A+A-

Hamas, belediye seçimlerine gireceğini açıklamakla büyük bir şok yarattı. Bu, İsrailli yöneticilerin düşünme biçimlerini yansıtan İsrailli yazar ve analistlerin yazılarında açıkça ortaya çıktı.

Bu yazar ve analistler, o zamandan beri Hamas’ın seçimleri kazanması korkusundan seçimleri bozmak için sihirli karışımlar ortaya atıyorlar. Hatta bazıları seçimleri yapmanın Hamas’a altın tabakta sunulan bir hediye anlamına geleceğini ve Hamas’ın seçimlerde büyük bir zafer kazanacağını belirtiyorlar.

Maariv gazetesinde yazan Ron Adelst, Hamas aktivistlerinin tutuklanmasının ve Hamas ile Fetih arasına fitne sokulmasının seçimleri etkileyeceğini söyledi. Ron, bu düşüncenin seçimlerin yapılacağının ilan edilmesinden hemen sonra ortaya çıktığını belirtti.

Ron Adelst, yazısında şöyle dedi: Gazze ve Batı Şeria’da yerel seçimlerin yapılacağının ilan edilmesinden sonra güvenlik birimlerinde bir kaos meydana geldi. Bu da bazı yetkililerin “Abbas’ın kararı artık önemli değil ve Filistin yönetimi, yıkıldı. Batı Şeria’daki şehir merkezlerine girmeli ve kontrolü sağlamalıyız.” demesine sebep oldu. İsrail’in menfaati, Abbas ve adamlarının seçilmesinde. Seçimlerin iptal edilmesi, Netanyahu ve Abbas’ın lehine olacaktır. Asıl problem ise birkaç devletten uluslar arası gözlemciler tarafından gözlemlenen seçimlerle nasıl oynanacağı.

Carolyn Glick ise Maariv gazetesinde yayınlanan yazısında İsrail’i kaygılandıran şeyi doğrudan dile getirerek “Fetih hareketi nasıl kurtarılır?” bağlığı altında “İsrail’in menfaati, Hamas’ın kazanmamasında.” dedi.

Alex Fishaman da Hamas’ın seçimlere girmesinden dolayı İsrail ordusu komutanlarının baskı altında olduğunu söyledi. Fishman, İsrail ordusu komuta kademesinin de Abbas gibi korktuğunu belirtti.

Fishman’ın yazısına göre Savunma Bakanı Liberman, son haftalarda komuta kademesiyle görüşmeler gerçekleştirerek yol haritası oluşturmaya çalıştı. Yapılan plana göre atılacak adımların başında C bölgesinde planlama ve inşaat yetkisinin yerel yönetimlerden alınıp Filistin Yönetimine devredilmesi geliyor.

Fishman yazısında Liberman’ın C bölgesinde Filistinlilere inşaat izni verdiğini ve Batı Şeria’da yeni bir kentin kurulmasını onaylayacağını belirtti. Bununla popülaritesini kaybeden Filistin Yönetiminin olumlu yansıtılması hedefleniyor.

Carolyn Glick ise planlama ve inşaat yetkisinin Filistin Yönetimine devredilmesinin Fetih hareketine seçimlerde oy kazandıracağı düşüncesini sorgulayarak şöyle dedi: Bu tür tavizlerin verilmesi hangi esasa dayanıyor? Genelde bu tür tavizler, Filistinlileri barışa teşvik etmiyor. Hamas, seçimleri kazandığında da tavizler verilecek mi? Yoksa bunlar, şartlı tavizler mi?

İsrail uzmanı Me’mun Ebu Amir, el-Risale sitesinde yayınlanan yazısında şöyle dedi: İsrail, Hamas’ın seçimleri kazanmasından korkuyor. Çünkü Hamas’ın seçimleri kazanması, bölgedeki meşruiyetini arttıracak. Bir görüş de Abbas’ın zayıflatılmasının İsrail’in menfaatine olmadığı şeklinde. Çünkü bu, Hamas’ın işine ve direniş seçeneğinin güçlenmesine yarayacak.

Ebu Amir, İsrail’in Batı Şeria’da ekonomiyi canlandırmaya çalıştığını belirterek şöyle dedi: Hamas’ın kazanması durumunda İsrail’in önünde iki seçenek var. Birincisi, meclisi işlevsiz hale getirmek için bazı icraatlar yapmak. Bu ise sivil hayatı bozacak ve istikrarı sarsacaktır. Diğeri ise meclisin çalışmasına izin vermektir. Bu da Hamas’ın hanesine zafer olarak yazılacaktır.

Ebu Amir, seçimlere karşı İsrail’de resmi bir sessizlik olduğuna, İsrail’de endişe ve kaygı durumu yaşandığın işaret ederek İsrail’in Hamas’a oy kazandırmaması için sessizliğini koruduğunu söyledi.

İsrail uzmanı Velid el-Müdellel ise “İsrail, Hamas’ın seçimleri kazanmasından korkuyor. Çünkü Hamas’ın seçimleri kazanması, Filistin sahnesini alt üst edecektir.” dedi.

El-Müdellel, Filistin topraklarındaki durumların İsrail için rahat olduğunu, İsrail’in rahat bir şekilde faaliyet gösterdiğini belirterek İsrail’in seçimleri ertelemek veya iptal etmek için Filistin yönetimini korkuttuğunu kaydetti.

Filistin yerel seçimlerinin 8 ekim 2016 tarihinde yapılması öngörülüyor. Seçimler,  416 yerel heyet, 141 belde ve ilçe ile 25 büyük şehirde yapılacak. 

Kaynak: Filistin Sahnesi

HABERE YORUM KAT