1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail, Gazze Ablukasını Yumuşattı
İsrail, Gazze Ablukasını Yumuşattı

İsrail, Gazze Ablukasını Yumuşattı

Gazze’de yaşayan Filistinliler, İsrail’in sınırdaki ve denizdeki bazı kısıtlamaları gevşettiğini açıkladı.

24 Kasım 2012 Cumartesi 23:36A+A-

Filistinli balıkçılar, İsrailli yetkililerin tacizine uğramadan kıyıdan en az yedi kilometre açılabildiklerini söylüyor.

Gazze’yi kuşatan işgal yönetimi, binlerce ailenin geçimini sağladığı balıkçılık sektörüne darbe indirmek için balıkçıların üç milden fazla açılmasını engelliyor, bu sınırlar içinde bile onları rahat bırakmıyor, onlara saldırıyor ve teknelerine el koyuyordu.

Filistin Başbakanı İsmail Heniye, Mısır İstihbaratı Başkanı Re’fet Şahaze’nin kendisiyle yaptığı telefon görüşmesinde, işgal yönetiminin Gazzeli balıkçıların 3 mil yerine 6 mile kadar açılmasına izin verdiğini açıklamıştı. Kendisini arayan Şahaze’ye teşekkür eden Heniye, ateşkesin sağlanmasında Mısır’ın ortaya koyduğu çabaları takdir ettiklerini söyledi. 

Filistinliler, İsrail’in kontrolü altındaki bir tampon bölgeye de geçiş yapabildiler, sınır üzerindeki tarlalarında çalışabildiler. Dün aynı yerdeki tarlasına giden bir Filistinli İsrail askerlerince şehit edilmişti. Bugün Filistinliler söz konusu bölgeye kadar girebildiler.

Gazze’de Cumartesi günü okullar da eğitime yeniden açıldı. Okullar çatışmaların devam ettiği sekiz gün boyunca kapalı kalmıştı.

“Düşmanla Ateşkes Gazze’ye Silah Sokma Yasağını Kapsamıyor”

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi üyesi İzzet Er-Reşak, düşmanla yapılan ateşkes anlaşmasının Gazze’ye sokulan silahlarla ilgili bir madde içermediğini belirtti.

Facebook üzerinden konuya ilişkin açıklamada bulunan Er-Reşak, “Mısır’ın Amerikalı birliklerle Gazze’ye silah sokulmayı engellemeyi kabul ettiğine dair çıkan haberler doğru değil. Ateşkes böyle bir madde içermiyor” dedi.

Bu tür bilgilerin önemli olduğuna dikkat çeken Er-Reşak, işgalcinin aldığı hezimetin dozajını hafifletmek için bu tür haberleri uydurup yayınlattığını söyledi.

Devrik Mübarek rejimi döneminde Amerika’dan getirilen özel ekiplerin Gazze’ye silah sokulmaması ve sınır bölgesindeki tünellerin tespiti için yaptıkları çalışmalar bilinen hususlardı.

 

HABERE YORUM KAT