1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail askerleri yeni Filistinli direniş gruplarından çekiniyor
İsrail askerleri yeni Filistinli direniş gruplarından çekiniyor

İsrail askerleri yeni Filistinli direniş gruplarından çekiniyor

İsrail güvenlik teşkilatları, Batı Şeria'da İsrail kontrol noktalarına ve yerleşim yerlerine silahlı saldırılar düzenleyen yeni silahlı Filistinli grupların ortaya çıkmasından giderek daha fazla endişe duyuyor.

05 Aralık 2022 Pazartesi 23:45A+A-

HAKSÖZ HABER

İsrail ordusu bu gruplara, özellikle de Nablus kentindeki ‘Aslan İni’ adlı direnişçi gruba karşı operasyonlarını arttırsa da Filistinliler hem direnişçi gençleri korumaya alıyor hem de direnişlerine destek vermeye devam ederek İsrail’e ‘buranın hala Filistin toprakları’ olduğunu hatırlatıyor.

Al Monitor’den Amani Mahmud’un aktardığına göre, ‘Aslan İni’ adıyla örgütlenen gençlerin İsrail askerlerinin kontrol noktalarına daha sık karşılık verdiğini, halkın da bu gruplara destek verdiğini, daha fazla gencin bu yapıya dahil olduğunu belirtiyor.

İsrail'in Batı Şeria'daki tutuklama kampanyaları ve baskınlarının yanı sıra Aslan İni liderlerinden biri olan Tamer el-Kilani'nin öldürmesinin ardından İsrail askerlerinin karşısına daha fazla direnişçi genç çıktığı kaydediliyor. Grubun bazı üyelerinin Filistin Otoritesine teslim olduğu aktarılırken, ‘Aslan İni’nin faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğü belirtiliyor. Son zamanlarda ‘Kara Mağara’ adı verilen yeni bir direnişçi genç grubunun oluştuğu İsrail askerinin de operasyonlarını arttırdığı ifade ediliyor.

Kasım ayında İsrail Walla haber sitesinin askeri muhabiri Amir Bohbot, 22 Eylül'de Aslan İni grubuna ciddi bir darbe vurulsa da daha fazla silahlı grup ve hücrenin ortaya çıktığını aktardı. İsrailli gazeteci, genç direnişçilerin Cenin ve Tulkarem'den Nablus'a kadar geniş bir Filistin sahasına yayıldığını da sözlerine ekledi.

Filistinli gazeteci yazar Alyan el-Hindi, Al-Monitor'a verdiği demeçte: "İsrail'in Batı Şeria'daki şehirlerde yaşayanlara yönelik artan saldırıları, Batı Şeria'daki asi gençleri, ezici öfkelerini ifade etmek için savunmadan saldırıya geçmeye sevk etti." dedi.

Hindi, yeni grupların "İsrail ordusunun kafasını karıştırmak ve ona direnişin hâlâ güçlendiğini göstermek" de dahil olmak üzere çeşitli hedefleri olduğunu belirtti. Hindi ayrıca Filistinlilerin gençlerine sahip çıkmasını salık veren paylaşımlara reaksiyon gösterdiğini belirtirken, "Gerçekten de vatandaşlar bu çağrılara cevap verdi ve cami hoparlörlerinden çağrıldığında direnişçilerini korudu.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT