1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İspanya'da Yönetim Krizi: Hükümet Düştü!
İspanya'da Yönetim Krizi: Hükümet Düştü!

İspanya'da Yönetim Krizi: Hükümet Düştü!

İspanya'da adı yolsuzluk skandallarına karışan Başbakan Mariano Rajoy'un hükümeti, ana muhalefet partisinin verdiği gensorunun kabul edilmesiyle düştü.

01 Haziran 2018 Cuma 14:05A+A-

İspanya'da ana muhalefet partisinin verdiği gensorunun kabul edilmesiyle Mariano Rajoy hükümetinin düştüğü bildirildi.

Yeni başbakan

İspanya'da hükümetin gensoru ile düşmesinin ardından yeni başbakan İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez oldu.

Rajoy'un altı yıldır sürdürdüğü başbakanlıktan ayrılması, tam İtalya siyasi krizden çıkmış görünürken, Avrupa Birliği'nin en büyük dört ekonomisinden biri olan İspanya'yı da benzer bir krize sürükleyebilir.

İtalya'da 5-Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Kuzey Birliği partileri koalisyon kurma konusunda anlaştılar ve harcamaları artırmayı, Avrupa Birliği mali kurallarına meydan okumayı ve göçü engellemeyi vaat eden kabineyi açıklayarak üç ay süren siyasi karışıklığa son verdiler.

İspanyol partilerinin çoğu gibi Sanchez'in de Avrupa entegrasyonu yanlısı olması nedeniyle yatırımcılar, İspanya'da İtalya'dan daha az risk görüyorlar.

Rajoy'un konumu, Katalonya bölgesindeki bağımsızlık hareketinin yanı sıra, lideri olduğu azınlık hükümetinin karıştığı yolsuzluk iddialarıyla da savunulamaz hale geldi.

Güven oylamasının ardından, Sanchez'in hafta sonu yemin etmesi ve kabinesini önümüzdeki hafta ataması bekleniyor. Ancak, 350 sandalyeli parlamentoda yalnızca 84 sandalyesi olduğu için, bazı yasaları geçirmekte zorlanabilir.

İspanya'da genel seçimler 2020'nin ortasında yapılacak ve Sanchez'in bir erken seçime gidip gidemeyeceği belli değil.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT