1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İslam'ı resmen din olarak tanımayan Almanya Aleviliğe resmi inanç statüsü verecek
İslam'ı resmen din olarak tanımayan Almanya Aleviliğe resmi inanç statüsü verecek

İslam'ı resmen din olarak tanımayan Almanya Aleviliğe resmi inanç statüsü verecek

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti hükümeti Alevilik inancını bir inanç toplumu olarak en üst seviyede tanıma kararı aldı.

10 Aralık 2020 Perşembe 14:29A+A-

HAKSÖZ HABER

Almanya’da İslam resmi olarak tanınan dinlerden birisi olarak görülmüyor ve camilerin sadece dernek statüsünde açılmasına izin veriliyor. Sadece Hıristiyanlık’ın resmi din olarak görüldüğü Almanya’nın Aleviliğe kamu kurumu statüsü kazandırarak resmi inanç olarak kabul etme kararı alması Almanya’nın İslam dinine olan bakışını yansıtması açısından oldukça önemli.

10 Aralık itibariyle Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti hükümeti Alevilik inancını bir inanç toplumu olarak en üst seviyede tanıyacak. Böylelikle Alevilik anayasal güvence altına alınmış olacak. Almanya'nın Aleviliği diğer din ve inanç grupları ile eşit haklara sahip kılacak olan bu kararı, Almanya’da yaşayan milyonlarca Müslümanın dini olan İslam’ı görmezden gelerek hayata geçirmesi tipik batı ikiyüzlülüğünün bir örneği olarak görülüyor.

Alınan bu karar ile beraber Almanya’daki Katolik, Ortodoks, Protestan kiliselerinin anayasal olarak hangi hakları ve yetkileri varsa Aleviler de aynı haklara sahip olabilecek.

Almanya’daki tüm camiler ve Cemevleri dernek statüsüne sahiplerdi. Alevilik ise resmi bir inanç olarak bu kararla beraber tanınmış olacak. Yine bu kararla beraber diğer İslami kurumlara tanınmayan bu hak, Aleviliğe tanınarak Aleviliği kendine özgü bir inanç olarak kabul etmiş olacak.

Daha önce milyonlarca Müslümanın yaşadığı Almanya’da hiçbir cami bu statüye sahip kılınmamıştı. Alevilik ise bir din olarak görülüp bu statünün sahibi kılınacak.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum