1. HABERLER

  2. HABER

  3. "İslami Cephe IŞİD'le Çatışıyor" Haberleri Asılsız
"İslami Cephe IŞİD'le Çatışıyor" Haberleri Asılsız

"İslami Cephe IŞİD'le Çatışıyor" Haberleri Asılsız

Yılmaz Bilgen, ABD saldırılarının başlamasından sonra İslami Cephe ile IŞİD arasındaki çatışmaların durmasına rağmen AA'nın "çatışmalar sürüyor" şeklindeki haberlerini değerlendirdi.

03 Ekim 2014 Cuma 10:39A+A-

HAKSÖZ-HABER

29 Eylül 2014 tarihinde Anadolu Ajansı tarafından "İslami Cephe IŞİD'i Vurdu" başlıklı haber servis edildi. Konuyla ilgili İslami Cephe dış ilişkiler sorumlusu Ebu Mustafa'ya dayandırdığımız haberde söz konusu iddianın asılsız olduğunu yayınladık. Ebu Mustafa'nın verdiği bilgilere göre İslami Cephe mensupları, Amerika ve müttefikleri tarafından başlatılan saldırı süresince hiçbir biçimde IŞİD'le sıcak çatışma yaşamamışlardı.

Aynı bildiride, Anadolu Ajansı'na İslami Cephe'yi temsil eden herhangi bir yetkilinin "İslami Cephe IŞİD'i vurdu" yönünde hiçbir açıklama yapmadığı ve sahada bahse konu dönem içerisinde çatışmasızlık durumunun devam ettiği vurgulandı.

İlk haberin yayınlanması ve İslami Cephe'nin tekzip etmesinin ardından 02/10/2014 tarihli yine Anadolu Ajansı imzasıyla aynı minvalde bir haber daha yayınlandı.

İkinci haber, İslami Cephe’nin basın sözcüsü Ebu Firas el Halebi'ye dayandırılarak yeniden, "İslami Cephe IŞİD'le çatışıyor" başlığıyla birinci habere benzer bir spotla yayınlandı. 

AA'nın haberine konu olan bölgelerde (Halep kuzey kırsalında) Amerika saldırısı sonrası gelişmeleri gözlemlemek üzere Suriye'de bulunan gazeteci Yılmaz Bilgen konu ile ilgili Islahhbaer.net'e bilgiler verdi.

Bilgen şunları söyledi:

"Farklı grupların bölgelerini ziyaret ederek son duruma dair düşüncelerini aldım, yaşanan son gelişmelerle neticesinde IŞİD'le olan savaş halinin hangi boyutta seyrettiğini sordum, buna ek olarak bir çok sıfır noktayı da görme şansı yakaladım.

Ziyaretlerim esnasında gerek İslami Cephe, Nusra Cephesi, Özgür Suriye Ordusu çatısı altında mücadele eden grupların, Amerika'nın ilk operasyonundan bugüne IŞİD'le hiçbir çatışmaya girmedikleri bilgisini aldım.

Bu gruplar içerisinde yalnız Hareket-i Nureddin Zengi ile IŞİD arasında karşılıklı günde bir kaç havan topu atışının gerçekleştirildiğini öğrendim.

Bunun dışında özellikle Nusra ve İslami Cephe komutanları, askerlerinin ribata (nöbete) devam ettiklerini ancak hiçbir biçimde herhangi bir çatışma yaşanmadığını ifade ettiler.

Halep kırsalında Kefergam, Harcele, Delha, Kızılmezere, Tuğlu, Savran, Kileyli, Um Huş, Havarun Nehar gibi IŞİD ile muhalif grupların kesiştiği cephelerde Ahraruş Şam, Liva Tevhid, Nusra Cephesi, Hareket-i Nureddin Zengi, Ceyşul Mucahidin başta olmak üzere bir çok grup IŞİD'e karşı cephede mücadele vermekte.

23 Eylül gecesi ABD ve Arap koalisyonundan oluşan hava gücünün Suriye'de IŞİD ve beraberinde muhalif grupları hedef alan bombardımanları onuncu gününe girerken Anadolu Ajansı'nın "İslami Cephe ve IŞİD çatışıyor" haberinde sergilediği ısrar, saha gerçeğinden bu kadar kopuk olmasına rağmen neden sürdürülüyor?

Halep komutanı olarak lanse edilip bu şahsın açıklamalarına dayandırılarak verilen birinci haber, İslami Cephe tarafından yalanlanmasına ve Anadolu Ajansı'nın bu konuda herhangi bir düzeltme yapmamasına rağmen, bir ikinci isim olan Ebu Firas el Halebi üzerinden aynı iddianın tekrarlanmasını anlamak güç.

Kendi çabalarımla ulaştığım Ebu Firas el Halebi ile birlikte çalışan Liva Tevhid'den (İslami Cephe) başka bir isim, IŞİD'e karşı herhangi bir tahaccum, ittiham, (saldırı) halinde bulunmadıklarını ve IŞİD'in de kendi mevzilerine yönelik herhangi bir saldırısının olmadığını, Amerika operasyonunun başladığı ilk günden bu yana herkesin cephedeki pozisyonunu koruduğunu ve çatışmasızlık halinin sürdüğünü belirtti.

Yine aynı kaynak, kendilerinin IŞİD'le savaş halinde olduklarını fakat operasyon en başından bu yana, çatışma ortamının oluşmadığını belirtti.

Şahsımın bilfiil sahada yerinde gözlemlediğim gerçekliğin tam zıddı iddiaların, Türkiye'nin resmi haber ajansı tarafından ısrarla dillendirilmesinin arka planında yatan unsurları anlamakta güçlük çekmekteyim. Suriye'de IŞİD'e karşı oluşan cephenin İslami Cephe'ye ait hiçbir bölgesinde IŞİD'le sıcak çatışma yaşanmamakta. Savaş ortamının belirsizliğinde önümüzdeki sürecin ne göstereceğini bilinmemekle beraber, geride kalan 9 gün zarfında muhalif gruplar IŞİD'le çatışmaktan uzak durdu."

 

HABERE YORUM KAT