1. HABERLER

  2. HABER

  3. İslam Dünyasında Bayram Farklı Günlerde Başlıyor
İslam Dünyasında Bayram Farklı Günlerde Başlıyor

İslam Dünyasında Bayram Farklı Günlerde Başlıyor

Kurban Bayramı Türkiye’de yarın başlıyor. İslam dünyasının çoğunda ise 26 Ekim Cuma günü başlayacak.

24 Ekim 2012 Çarşamba 11:32A+A-

HAKSÖZ-HABER

Kurban Bayramı bu yıl İslam dünyasının çoğunda 26 Ekim Cuma günü başlayacak. Türkiye’de ise bayramın başlangıcı 25 Ekim Perşembe, yani yarın.

İslam dünyasının bayramın başlangıç günü noktasında yaşanan ihtilaf ümmet kimliğine zarar verirken; bayrama farklı tarihlerde başlanması da son derece üzüntü verici...

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bayramın Perşembe günü başlayacağı konusunda kesin tavrını açıkladı. Kurban Bayramı’nın başlangıcıyla ilgili toplanıp karar alan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, toplantının ardından bir açıklama yaptı. Din İşleri Yüksek Kurulu, “Zilhicce ayının ilk günü 16 Ekim 2012 Salı; Kurban Bayramı’nın ilk günü ise 25 Ekim 2012 Perşembe günüdür” açıklamasında bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hicri ayların başlangıcını, 27-30 Kasım 1978 tarihinde İstanbul’da yapılan Rüyet-i Hilal Konferansı’nda alınan kararlar doğrultusunda tespit ettiğine dikkat çekilen Kurul açıklamasında, “21 İslam ülkesinin katılımıyla yapılan 1978 yılındaki konferansta oy birliğiyle alınan kararlar doğrultusunda; yeryüzünün herhangi bir yerinde hilalin görülmesine bağlı olarak, ihtilafı-ı metalie itibar edilmeksizin, hicri aybaşlarının tespit edileceği ilkesi benimsenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı da hicri aybaşlarını bu ilkeler doğrultusunda belirlemektedir” denildi.

Diyanet: “Hilal Üç Ayrı Noktada Görüldü!”

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kandilli Rasathanesi’nin birlikte yaptığı hesaplamalara göre; 1433 yılı Zilhicce ayı hilalinin 16 Ekim 2012 tarihinde evrensel zaman (U.T.) ile saat 01.20’de üç ayrı noktada görüldüğünü ifade eden Din İşleri Yüksek Kurulu, “Zilhicce ayının ilk günü 16 Ekim 2012 Salı; Kurban Bayramı’nın ilk günü ise 25 Ekim 2012 Perşembe günüdür” açıklamasında bulundu.

İslam Dünyasının Çoğu Bayrama Cuma Günü Başlıyor

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi ise başkent Riyad'daki merkezinde düzenlediği oturumda aldığı kararla, Kurban Bayramının 26 Ekim Cuma günü olduğunu açıkladı.

İslam dünyasının önemli bir kısmı Suudi’nin hesaplamalarını esas alıyor. Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, Zilhicce ayının 17 Ekim 2012’de başladığını açıklamıştı. Bu durumda Zilhicce’nin 10. günü başlayan Kurban Bayramı 26 Ekim tarihine denk geliyor.

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum