1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İşkence ile mücadelede sıfır vaka!
İşkence ile mücadelede sıfır vaka!

İşkence ile mücadelede sıfır vaka!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “4,5 yıldır işkence ile ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar. Sistematik işkence ile ilgili önümüze bir şey koymadılar” sözleri gerçeği yansıtıyor mu?

26 Mayıs 2021 Çarşamba 12:35A+A-

HAKSÖZ HABER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Habertürk'te 'Kübra Par ile Açık ve Net' programına katılmış ve gündemdeki mafya-siyaset-medya konularında açıklamalarda bulunmuştu.

Veyis Ateş ve Mehmet Akif Ersoy'un yanı sıra TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile Sözcü Yazarı İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Soylu izleyenleri tatmin etmeyen ve çelişkili iddiaları dile getirmişti.

İşkence iddiaları ile ilgili konuşan İçişleri Bakanının söyledikleri, ‘işkenceye bakış buysa diğer kötü muamele uygulamalarında olaylar kim bilir nasıl işliyor’ diye sordurdu.

Süleyman Soylu, "Bizim dönemimizde Necip Hablemitoğlu, ki o da FETÖ işidir, faili meçhul cinayet var mı? Biz terörle mücadele ediyoruz. 4,5 yıldır İçişleri Bakanlığı yapıyorum. İç güvenlikle ilgili terörle mücadele meselesi bizim uhdemizde. Boş kağıda imza atmaya hazırım. Terörle mücadelede bu başarının altında gayri hukuki, beyaz toros, insanlara işkence, faili meçhul cinayetler eğer varsa bana getirin boş kağıda imza atayım ve buradan çıkayım.

Ben Uluslararası Af Örgütü'nün muhatabıyım. Bana geldiler. Biz Af Örgütü ile ilgili her seferinde karşı karşıya geliriz. Her seferinde onlar Türkiye'de gideceği yerleri söylerler. Göndeririz, her yeri ziyaret ederler. 4,5 yıldır işkence ile ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar. Sistematik işkence ile ilgili önümüze bir şey koymadılar" ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu organize suç örgütü Sedat Peker’in iddialarını cevaplamaya giriştiği esnada konuyu dolaylı yollardan anlatayım derken “çelişkili” açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de faili meçhul, adam kaçırma, işkence son 5 yıl düşünüldüğünde ciddi manada artarken Süleyman Soylu olmadığını iddia etti. Süleyman Soylu açıklamaları esnasında İçişleri Bakanlığı’nın asıl ilgi alanlarından birisi olan kötü muamele konusunu da bakın nasıl manipülasyonda bulundu.

Süleyman Soylu, "Uluslararası Af Örgütü son 4,5 yılda Türkiye ile ilgili hiçbir işkence şüphesi rapor etmedi." demişti. Süleyman Soylu’nun bu manipüle edilmiş iddiası elbette ki tutarlı değil. Uluslararası Af Örgütü’nün internet sitesine giren herkes; Uluslararası Af Örgütü'nün Süleyman Soylu’nun bahsettiği bu dönemler de dahil olmak üzere birçok işkence bildirimlerinde bulunduğunu görecektir.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nin internet sitesinde yer alan raporlara bakıldığında “İşkence ve Kötü Muamele” başlığı altında Türkiye için oluşturulmuş raporları kontrol edebiliyoruz. Üstelik “Son 4,5 yılda Türkiye ile ilgili hiçbir işkence şüphesi rapor etmedi” bir nevi Türkiye’de işkence yoktur demek isteyen Soylu’nun iddialarının gerçeği yansıtmadığı anlaşılabilmektedir. 

AF Örgütü dahil birçok kuruluşun raporları; İçişleri Bakanlığı nezdinden gerçekleştirilen birçok işkenceyi rapor ettiği gibi faili meçhullere de atıfta bulunuyor. 

İçişleri Bakanının bihaber olduğu sanılan(!) bu tarz kötü muamele ve cinayetler ile ilgili toplumsal tepkileri de görmezden geldiğini hatırlamak bizlere Soylu’nun iddialarının neden temelsiz olduğunu da göstermesi noktasında oldukça önemlidir.

Yine Süleyman Soylu’nun bahsettiği son 4,5 yıllık süre, gazetelerdeki; faili meçhul, adam kaçırma, çıplak arama ve işkence haberleri dikkatle incelendiğinde görülecektir ki yüzlerce vaka yaşanmış ve İçişleri Bakanının bunlardan haberi olmamış! 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum