1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Işık: 14 Yıl Boyunca Soruları Çaldılar
Işık: 14 Yıl Boyunca Soruları Çaldılar

Işık: 14 Yıl Boyunca Soruları Çaldılar

Milli Savunma Bakanı Işık, Gülen yapılanmasının askeri okul sınav sorularını 2000'den 2014 yılına kadar çaldığı kanaatinde olduklarını söyledi.

29 Temmuz 2016 Cuma 11:09A+A-

NTV canlı yayınına katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “2000'den 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruları çalamamışlar. Yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemiştir. Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. Darbe üreten anlayışı temizlememiz lazım. Şu anda askeri okullar maalesef bu yapının yuvası haline gelmiş” diye konuştu. 

İki orgeneralin istifası

Yüksek Askeri Şûra öncesinde iki orgeneralin istifa etmesi hakkındaki soruya yanıt veren Işık, “İki orgeneral de YAŞ üyesiydi. YAŞ'a girmeleri istenmedi. İstifaları istendi, istifalarını verdiler” diyen Işık’ın “Komutanlar usulen istifalarını sundu mu?” sorusuna yanıtı “YAŞ'ın gündeminde bunlar olmadığı için bilgimiz dahilinde gelişme bir şey olmadı. İstifa açıklaması bize gelmedi” oldu.

'Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz'

Işık darbe girişiminin 1 numarası hakkındaki soruya da şu yanıtı verdi:

“Onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz gibi değil astsubaya ‘paşa’ lakabı takmışlar, generaller ondan emir alıyor. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeneralle üç tane tuğamiral ve tuğgeneralin yönettiğini biliyoruz. Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a diyorlar ki, ‘Ne işin vardı Akıncı Üssü'nde?’. ‘Merak ediyordum görmemiştim, görmeye geldim’ diyor. Bu yapının 1 numarası Pensilvanya'daki o kişi.”

'Özel kalem müdürüm firarda'

Işık, "Özel kalem müdürünüz Kurmay Albay Tevfik Gök'ün durumu nedir?" sorusuna  "Gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda" yanıtını verdi.

‘Generallerin yüzde 50'den fazlası müdahil olmuş’

Işık’a bin 684 ordu mensubunun ihraç edildiği, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mevcut personelinin yüzde 1,5’inin 15 Temmuz darbe girişimine katıldığını açıklaması hatırlatıldı. Işık, “Generallerin yüzde 50'den fazlası bu darbe girişimine müdahil olmuşlar. Bazıları direkt girmiş, bazıları görevini yapmamış” ifadesini kullandı.

Kaynak: NTV

HABERE YORUM KAT