1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. IŞİD'le Savaş Tiyatrosu!
IŞİD'le Savaş Tiyatrosu!

IŞİD'le Savaş Tiyatrosu!

ABD’nin Kuzey Suriye’de yürüttüğü PYD devleti projesinin tamamlanmasına 40 kilometre kaldı. Silahları Kuzey Irak’ta karaborsada satılan Almanya ise Peşmerge’ye 70 ton askerî malzeme gönderdi.

19 Ağustos 2016 Cuma 11:23A+A-

Eylül 2015’te ABD öncülüğünde fiilî olarak başlatılan PYD devleti projesi için yüzlerce köy, kasaba ve ilçeyi ele geçiren PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin, Afrin-Kobani bağlantısını sağlamasına yalnızca 40 kilometre kaldı. Batıda Afrin yönünden Tel Rıfat'a ilerleyen ve Ahraz kasabasını ele geçiren PYD, doğuda ise Arime köyünü işgal ederek iki nokta arasında mesafeyi 40 kilometreye düşürdü.

PYD, 2015’e dek yalnızca Kamışlı, Afrin ve Kobani'de etkin iken şu an yüzlerce kasaba ve köy ile Türkiye sınırında 500 kilometreden fazla alanı kontrol ediyor.

Kubbesin, Susyen, Silsane, Seddi Şahba, Hörbul, Bizaa ve Savran ABD ve müttefiki PYD'nin kantonlar arası bağlantı için aşması gereken yerleşim birimleri.

Yüzde 75’i IŞİD’den Alınan Topraklar

ABD tarafından PYD'ye kurdurulmaya çalışılan Rojova bölgesinin yüzde 75’i IŞİD'den alınan topraklar üzerinde şekilleniyor. Haseke, Tel, Abyat ve son olarak Menbiç'te son bir yıl içerisinde 400'den fazla yerleşim birimi ile binlerce kilometrekarelik toprak bütünü IŞİD'den alındı.

Peşmerge’ye Almanya Silahı

Almanya hükümeti ise, Peşmerge'ye yeniden silah göndermeye başladı. Daha önce gönderilen Almanya’ya ait silahların Kuzey Irak'taki silah pazarlarında satıldığı yönünde haberlerin çıkması üzerine durdurulan sevkiyat, IKBY'nin güvence vermesi üzerine tekrar başladı. Almanya Savunma Bakanlığı, salı günü itibariyle yeniden başlayan silah sevkiyatı kapsamında Peşmerge'ye 70 ton malzeme gönderildiğini duyurdu. Malzemelerin içinde bin 500 adet G36 tüfeği, 1 milyon mermi, 100 Milan füzesi ve 3 adet zırhlı araç bulunuyor.

Kaynak: Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum