1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. IŞİD: Onlar Bizim Misafirimiz
IŞİD: Onlar Bizim Misafirimiz

IŞİD: Onlar Bizim Misafirimiz

49 kişiyi rehin alan IŞİD, 'Onlar bizim misafirimiz. Herhangi kötü davranışın muhatabı olmayacaklar. Her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Görüşme trafiğinin seyrine göre teslim edilecekler' açıklamasını yaptı

13 Haziran 2014 Cuma 10:56A+A-

Türkiye'nin Musul Konsolosluğu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından basılarak aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişi kaçırıldı. Bu andan itibaren rehin tutulan 49 kişinin kurtarılması için yoğun çalışmalar sürüyor. IŞİD  tarafından yapılan açıklamada ise 'Onlar bizim misafirimiz' denildi.

IŞİD üyeleri, Musul'u ele geçirdikten sonra Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na, binayı bombalamakla tehdit ederek girdi. Aralarında Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, 30 özel harekat polisi ve 18 çalışan ile ailesinin de bulunduğu 49 kişiyi rehin aldı. Çarşamba günü yapılan baskının ardından konsolosluk çalışanlarıyla irtibat kesildi. Bu gelişme üzerine yetkililer, rehin alınan vatandaşlarımızı kurtarmak için yoğun bir çalışma içerisine girdi.

OPERASYONA ÖNLEM

Türkiye'nin olası operasyon ihtimaline karşın IŞİD, Başkonsolos Yılmaz ve bir kaç diplomatımızı bir arada diğer çalışanları ise valilik yakınındaki bir yerde tutuyor. IŞİD militanlarının, rehinelere kötü davranmadığı belirtildi. IŞİD yetkilileri Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada diplomatlarımızın durumunun iyi olduğunu ve Türk yetkililere teslim edileceğini ifade etti.

İLK TEMAS ARAP AŞİRETLER ÜZERİNDEN

İlk temas önceki gece 23.10'da Musul'daki Sünni Arap aşiretleri üzerinden gerçekleştirildi. 3 Arap aşiret liderinin IŞİD yetkilileri ile görüştüğü ve ilk aşamada en azından çocuk ve kadınların bırakılmasının istendiği, ardından görüşmelerin olumlu geçmesi üzerine tüm rehineler için girişimlerin başladığı ifade edildi. Dün sabah saatlerinde Türk diplomatlar ve aileleri bir araya toplandı. IŞİD geçici konseyi, kendi değerlendirmesini yaptı ve rehineleri serbest bırakacağını duyurdu. IŞİD yetkilileri, 'Onlar bizim misafirimiz, herhangi bir kötü davranışın muhatabı olmayacaklar. Görüşmelerimiz devam ediyor. Kendilerinin her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Görüşme trafiğinin seyrine göre teslim edilecekler' ifadelerini kullandılar.

YERLERİNİ BİLİYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise 'Rehinelerin bırakılmaları için yapılan temaslar, görüşmeler çok iyi yolda' dedi. Çelik, rehinelerin nerede tutulduğunu bildiklerine dikkati çekerek, 'Onların nerede tutulduğunu, TIR şoförlerinin de nokta yerini biliyoruz, konsolosluktaki vatandaşlarımızın da yerini biliyoruz. Bırakılmaları için yapılan temaslar, görüşmeler çok iyi yolda. İnşallah en kısa zamanda sonuç alırız' diye konuştu.

En küçük rehine

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu basan IŞİD militanlarının kaçırdığı 49 Türk arasındaki en küçük rehinenin, konsolosluk memuru E.E'nin 8 aylık kızı Ela olduğu ortaya çıktı

IŞİD militanlarının elindeki 49 kişi arasında konsolosluk memuru E.E'yle birlikte eşi S.E. ve 8 aylık kızları Ela da bulunuyor. Yaklaşık 8 yıldır Musul'da görev yapan E.E'nin, burada da küçük bir düğün yaptığı ve yine çocuğunun doğumunun ardından burada yaşadığı belirlendi. IŞİD militanlarının en küçük esirlerinden Ela'nın, yanı sıra bir ay önce göreve başlayan konsolosluk memurelerinden H.Y'nin yaşına girmemiş bebeğinin de ailesiyle gözaltında olduğu ortaya çıktı. Konsolosluk çalışanlarının binayı çevreleyen yüksek duvar içerisinde bir hayat kurdukları ancak özel harekat polislerinin zaman zaman Erbil'deki alışveriş merkezlerine gittikleri öğrenildi.

Devlet güçlüdür

IŞİD tarafından Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskında, konsolosluk binasından çıkarılarak konsolosluk çalışanları ve aileleri ile şehrin başka bölgesine nakledilen Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın Bursa'da yaşayan annesi ve babası, gelişmeleri endişeyle takip ediyor.

Oğlunun 20 gün önce Bursa'ya geldiğini belirten Şerafettin Yılmaz, 'Devlet güçlüdür, 3-5 çapulcuya pabuç bırakmaz. İnşallah bugün yarın oğlum gelecek bekliyoruz. Oğlum en son 20 gün önce annesinin ameliyatı için Bursa'ya geldi. Durmadı gitti, Ankara'ya, ne zaman Musul'a gitti bilmiyorum' derken endişeli olduklarını söyledi.

MANTIYI ÇOK SEVİYOR

Anne Anahanım Yılmaz da gelişmeleri televizyondan takip ettiklerini belirterek, 'Hastanede beni gördü, gitti. Mantıyı çok seviyor, keşke gelse de yapsam. Gelince ona mantı yapacağım. Devlete güveniyoruz, ailesi de Ankara'da yaşıyor' dedi.

Geleceğine inanıyoruz

Rehin alınan özel harekat polislerinden Yalçın Bakır'ın Kırklareli'de yaşayan ailesi de gelişmeleri endişeyle takip ediyor. Oğlunun Musul'a 3 aylığına gittiğini belirten baba Nazif Bakır, en kısa sürede evladına kavuşacağına inandığını ifade etti. Bakır, 'Sabırla bekliyoruz. Gideli 6 gün oldu. Görevini çok seviyordu. İsteyerek gitti zaten. Geleceğine inanıyoruz' diye konuştu. Eşi Zehra Bakır da 'Biz bu şekilde bir hayata adapte olduk. Bizim için sıkıntılı bir durum yok. Sağ salim geleceğine de inanıyoruz' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT