1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "IŞİD Karşıtı Ordu" ABD'nin PYD Israrına Takıldı!
"IŞİD Karşıtı Ordu" ABD'nin PYD Israrına Takıldı!

"IŞİD Karşıtı Ordu" ABD'nin PYD Israrına Takıldı!

Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmak üzere kurulması planan ordu ABD'nin PYD ısrarına takıldı. ABD’nin, 20'den fazla grubun destek verdiği orduda PYD'nin de yer almasını istemesi görüşmeleri tıkadı.

17 Mayıs 2016 Salı 11:01A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Halep'in kuzeyinde IŞİD'e karşı savaşmak üzere 30 bin kişilik “Kuzey Ordusu” (Ceyş eş-Şimal) kuruldu. Beşşar Esed ordusundan ayrılan muhalif bir tuğgeneralin komutanlığında kurulan orduya 20'den fazla silahlı grup destek verecek.

Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye ordunun kuruluşu-faaliyetleri konusunda anlaşırken, ABD yine PYD kartını açtı. Washington, PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin ağırlıkta olduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin de orduda yer alması konusunda ısrarcı oldu. Ancak Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan ABD'nin bu isteğine karşı çıkınca görüşmeler uzadı.

Ordunun IŞİD sonrası pozisyonu konusunda da pürüzler çıktı. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan ordunun bir sonraki hedefinin Esed rejimi olması gerektiğini belirtti. Ancak ABD, ordunun Halep'ten sonra Rakka ve Deyr ez-Zor'un da IŞİD'den temizlenmesi, ardından da Nusra Cephesi'nin hedef alınmasını istedi. ABD'nin bu taleplerinin orduya destek veren gruplar arasında da rahatsızlık yarattığı, görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT