1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. IŞİD Çobanbey'i Ele Geçirdi
IŞİD Çobanbey'i Ele Geçirdi

IŞİD Çobanbey'i Ele Geçirdi

Suriye'nin Halep kentine bağlı Çobanbey kasabası dört gündür süren çatışmaların ardından Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grubunun eline geçti.

03 Şubat 2014 Pazartesi 08:42A+A-

Halep’in Çobanbey kasabası, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleriyle Türkmenler arasında yaklaşık dört gündür devam eden çatışmalar sonunda IŞİD'in kontrolüne geçti. Çatışmalar sırasında Ömer Eş-Şenni grubunun komutan yardımcısı "Çeçen Hattap" isimli üyenin de aralarında bulunduğu 28 kişi Türkmenler tarafından rehin alındı.

5 Türkmen'in IŞİD'in eline geçmesi üzerine taraflar arasında esir takası gündeme geldi.

Yaklaşık 6 saat süren görüşmelerin ardından Türkmenler, Hattap ile 17'si yaralı 28 IŞİD üyesini serbest bıraktı. Görüşme sırasında Türkmenleri oyalayan IŞİD grubu, Halep, Rakka, Tel Abyad, Cerablus ve Azez'deki güçlerini Çobanbey'e sevketti.

Türkmenlere canlı bombalı tuzak

Muhammed Fatih Tugayı adlı bir grubun temsilcisi Hakim Ahmed Fayad, Çobanbey'den çekilme karşılığında bazı güvenceler isteyen IŞİD yetkilileriyle Türkmenleri müzakere konusunda bir araya getirdi.

Türkmen Tugayı karargahındaki toplantıya, komutan olduklarını belirten 4 IŞİD militanı katıldı. Bu esnada bir IŞİD militanının üzerindeki bombayı patlatması sonucu Türkmen komutanlardan Abdulmünim Kalendir Ebu İslam, Fetih Tugayı operasyon komutanı İmad Diman ile isimleri henüz öğrenilemeyen 2 komutan olay yerinde hayatını kaybetti.

Saldırıyı haber alan Türkmen güçlerinin, Çobanbey'i ele geçirmek için başlattığı saldırıyı geçici olarak durdurduğu belirtildi.

Öte yandan, müzakerelere aracılık ettiği öne sürülen ve Türkmenler tarafından silahla vurulan Fayad'ın yaralı halde IŞİD tarafından kurtarıldığı öğrenildi.

Sığınmacı sayısı artıyor

Rakka ve Azez arasındaki alanı ele geçirmek isteyen IŞİD, bu geniş bölgede yer alan 170 civarında Türkmen köyünü de kendi kontrol alanına dahil etmeye çalışıyor.

Türkiye sınır hattında 270 kilometrelik bir alanı kapsayan bu hat, Öncüpınar ve Akçakale kapılarını da içine alan bir bölge.

Çobanbey bölgesinde savaşan gruplar başta Liva Tevhid olmak üzere Sultan Muhammed Fatih Tugayları ve Liva Fetih'ten oluşuyor.

15 bin nüfuslu Çobanbey kasabası, çatışmalardan dolayı tamamen boşaltıldı.

Çevre köylerden gelenlerle birlikte Kilis ve Gaziantep’te bulunan Suriyelilere binlerce yeni sığınmacı eklendi.

Son olaylar nedeniyle sınıra yakın kamplarda da büyük yoğunluk yaşanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT

3 Yorum