1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. İşgalci Fransa’dan Mali’ye Takviye Güç
İşgalci Fransa’dan Mali’ye Takviye Güç

İşgalci Fransa’dan Mali’ye Takviye Güç

Fransa, İslamcıların ilerleyişini durdurmak için işgalci asker sayısını artırma planını devreye sokuyor.

15 Ocak 2013 Salı 15:18A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali'de İslamcıların ilerleyişini durdurmak için gönderilen 750 askere ek olarak yeni birliklerin gönderileceğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret eden Hollande, dün geceki hava saldırılarının "amacına ulaştığını" belirtti.

Batı Afrikalı askeri liderler bugün Mali'de bir araya gelerek Fransa ile ittifakın nasıl hayata geçirileceğini konuşacak.

Fransa, İslamcıların başkente ilerleyişini durdurmak amacıyla, Cuma günü Mali'ye asker göndererek müdahalede bulunmuştu.

Fransa'nın Abu Dabi'deki Barış Kampı olarak adlandırılan askeri üssünü ziyaret eden Hollande, "Şu anda 750 askerimiz var, ama bu sayı artacak. Gece yapılan yeni saldırılar hedefine ulaştı" dedi.

Hollande, Fransız askerleriyle ortak çalışacak bir Afrika gücünün oluşturulmasının olumlu bir gelişme olacağını ifade etti.

Fransa'nın önümüzdeki haftalarda Mali'deki asker sayısını 2500'e çıkarması bekleniyor.

BATI AFRİKA BİRLİKLERİNDEN DESTEK

Görgü tanıkları, dün 30 Fransız tankı ile zırhlı nakliye birliklerinin helikopter eşliğinde Fildişi Sahili'nden Mali'ye geçtiğini söyledi.

BBC'nin Bamako'daki muhabiri Mark Doyle, Fransa'nın Batı Afrikalı müttefiklerinden bir an önce kara birlikleri ile destek vermesini beklediğini belirtiyor.

Doyle, askeri bölge komutanlarının bugün Mali'nin başkentinde toplanarak teçhizat ihtiyacı ve Fransa ile ittifakın pratikte ne şekilde yürütüleceği konusunda tartışma yürüteceğini söyledi.

Nijerya'nın 600 asker ile bölgesel gücün başını çekeceği, Benin, Burkina Faso, Gana, Nijer, Senegal ve Togo'nun da asker sözü verdiği bildirildi. İngiltere ise askeri nakliye birlikleri gönderiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın müdahalesinin El Kaide'yi güçlendireceği iddialarına "Terörizmle mücadele terörü güçlendirmez" dedi.

Fransız savaş uçakları Cuma gününden bu yana hava saldırısında bulunuyor.

'GEREKTİĞİ KADAR KALIRIZ'

İslamcıların Timbuktu ve Gao'dan çekildikleri bildiriliyor.

Ensar-ı Din grubunun sözcüsü Senda Ould Boumama, bunun sivillerin zarar görmemesi için başvurulan "taktiksel bir geri çekilme" olduğunu belirtti.

Zira Pazartesi günü İslamcıların hükümetin kontrolü altındaki bölgede Diabaly kentini ele geçirdiği belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum