1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İşgal Rejiminin Ateşkes Yalanı Uzun Sürmedi
İşgal Rejiminin Ateşkes Yalanı Uzun Sürmedi

İşgal Rejiminin Ateşkes Yalanı Uzun Sürmedi

Mısır'ın ateşkes önerisi kabul edildi yalanı uzun sürmedi. İşgal rejimi Gazze'deki saldırılarına yeniden başladı.

15 Temmuz 2014 Salı 15:41A+A-

İşgal rejimi Gazze'ye yönelik saldırıların yeniden başladığını ilan etti. Bu açıklamanın ardından Gazze'ye 10 ayrı roket saldırısı düzenlendi.

Mısır'ın, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için sunduğu sözde ateşkes komedisi, sabah saatlerinde siyonist kabinesi tarafından onaylandığı iddia edilmişti. 

 Hamas ise, İsrail'in Gazze'ye saldırmaması, Batı Şeria'da Filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, İsrail'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukuluları serbest bırakması ve Gazze ablukasının kaldırılması gibi şartlar yerine getirilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.

"Düşmanla savaşımız şiddetlenecek"

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, "Medyada gördüğümüz ateşkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. Fakat eğer teklifin içeriği doğruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Tugay, "Düşmanla savaşımız şiddetlenecektir" diye ekledi.

Al Jazeera muhabiri bu açıklamadan sonra İzzeddin Kassam Tugayları'nın Nakab'ın batısı ve Aşkelon'a 3 füze fırlattığını söyledi. Kassam Tugayları, Aşdod'a 8 Grad füzesi attığını açıkladı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, "Kapsamlı bir anlaşma sağlanamadan ateşkes yapmayı reddediyoruz. Savaş zamanında önce ateşi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. Hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Barhum, "Direniş silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

"Anlaşma bizi ilgilendirmiyor"

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri Mısır’ın sunduğu ve İsrail’in kabul ettiği  ateşkes plan konusunda kendileriyle görüşülmediğini söyledi.

Ebu Zuhri Al Jazeera’ye şöyle konuştu: ‘Mısır ateşkes inisiyatifi olarak isimlendirilen şeyi her hangi bir biçimde görmedik. Bu ateşkes önerisinden medya yoluyla haberimiz oldu. Dolayısıyla biz bu konudaki istişarelerin bir parçası olmadık. Belli ki İsrail dahil tüm taraflar görüşmeler yaptı ve Hamas bunun dışında tutuldu. Ateşkes anlaşmasında fikrimizi sorulmadığından dolayı anlaşmanın uygulaması bizi ilgilendirmiyor.

Hamas Sözcüsü, direnişin ortaya koyduğu şartlar kabul edilmedikçe ateşkesi kabul etmeyeceklerini de dile getirdi.

Zuhri, El Fetih Yönetimi’nin Mısır’ın ateşkes planını kabul ettiğini açıklaması konusunda ise, ‘El Fetih yönetiminin tutumu baştan beri belli.  Yönetim direnişe karşı ve direnişin bütün şartlarını reddediyor. Dolayısıyla şu anda sadece ateşkesten söz etmek istiyor’ dedi. 

Toplantı öncesi roket saldırısı

İşgalci Güvenlik Kabinesi, ateşkesi görüşmek üzere salı sabahı 7'de bir araya gelmişti. Toplantı öncesinde Mısır topraklarından, İsrail'in sahil kenti Eilat'a roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda dört sivil yaralandı. 

 Reuters ve AFP

HABERE YORUM KAT