1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Irkçı kampanyaya Egeli işadamları örgütünden örtük destek!
Irkçı kampanyaya Egeli işadamları örgütünden örtük destek!

Irkçı kampanyaya Egeli işadamları örgütünden örtük destek!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Mehmet Özhaseki’nin açıklamalarına tepki göstermiş!

29 Temmuz 2021 Perşembe 16:55A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de ırkçılık, mülteci düşmanlığı üzerinden toplumun her kesiminde var olan bir hastalık. Son haftalarda Afgan göçmenler üzerinden başlayan tartışmaların gösterdiği acıklı tablo Türkiye toplumunun bu konuyla alakalı bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu gösteriyor!

Bu hususta en cahil kesim ise yüksek gelirli insanlardan oluşuyor. Arzu Sabancı’nın “ülkemde mülteci istemiyorum” diyerek feveran koparması iş dünyasındaki tek tepki değil. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da özellikle Suriyelilerin sanayiye olumlu etkisini görmezden gelip onların varlığından rahatsız olanlardan…

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin mültecilerin sanayi iş kollarında aldığı sorumluluğu izah eden sözleri Ender Yorgancılar tarafından enteresan bir tepkiyle karşılandı. Özhaseki şunları söylemişti: “Bu işin birkaç boyutu var. Birincisi insani boyut. Zorda kalan insanlara kapıyı kapatmak ne kadar doğrudur bilmiyorum. Bizim yanımızda şimdi bir arkadaş çalışıyor. Arapçası, İngilizcesi var ve bizim dış ticaretimize bakıyor. Çocuğu da bizimle çalışıyor. Çok zor dönemlerden geçmişler. Bunlar duvarları aşıp gelmiş. Allah kimseyi vatansız bırakmasın bu çok zor bir şey. Orada milyonlarca insan dışarıya kaçmış. Son dönemde orada insanların başına bombalar yağdırdılar. Bu insanlar oradan kaçtığı zaman ne yapacaksınız? Yarın bir gün tarih önünde nasıl hesap vereceksiniz? Bu insanların sevk ve idaresi kolay değil.

Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin yüz binlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar. Kayseri sanayisinde de öyle. İşçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor. Asayiş yönünden de öyle. Bizim aramızdaki oranlara bakıldığı zaman bizi geçen bir asayişsizlik yok. Her toplumun içerisinde iyisi de olur, kötüsü de olur. Gelenler içerisinde mutlaka olumsuz insanlar da vardır. Bunların sayı olarak suç işleme oranı bizden çok yüksek değil. Şu ana kadar da herhangi bir sıkıntı doğmadı. Bu insanların ekonomimize de katkıları var. İçlerinde okumu tahsilli olanlar da var.”

“Sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar” sözü gelişigüzel söylenmiş bir laf değil. Suriyeli mültecilerin Türkiyeliler tarafından artık yapılmak istenmeyen ağır işlerde çalıştığı daha önce İçişleri Bakanı tarafından da dile getirilmişti. Bu açıklamalar kendisi de bir sanayici olan Ender Yorgancılar’ı ikna etmemiş ki itirazını dile getirmiş. Ancak tepkisini ne bir nesnel veri ne de akla mantığa uyan bir bakış açısı olmadan yapmış! Yorgancılar tepkisini şu sözlerle dile getirmiş:  "Ülkemizin sanayisi bugünlere Türk mühendisleri Türk çalışanları ile gelmiştir. Suriyelilerin gitmesi ile ekonomi ve sanayinin çökmesi fikrine katılmak mümkün değildir"

Hadi bakalım, al bi’de buradan yak! Kimse geçmişte ne olduğundan sanayiyi kimlerin bugüne getirdiğinden söz etmiyor. Günümüzde yaşanmakta olan bir hadiseden bahsediliyor. Yorgancılar’ın abartılı Türklük vurgusu neden rahatsız olduğunu da gözler önüne seriyor. Suriyelilerin varlığı ister müspet ister menfi olsun ırkçı zihniyete sahip olanları memnun etmeyecek! Ağızlarıyla kuş tutsalar bile Ender Yorgancılar gibi insanlara yaranma şansları yok!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum