1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Sünnilere Şii Bayramı Baskısı
İranlı Sünnilere Şii Bayramı Baskısı

İranlı Sünnilere Şii Bayramı Baskısı

İran’da birçok Sünni bölgede hilal Perşembe akşamı görüldü. Hameney, “Bayram Cumartesi” dedi. Birçok Sünni imam baskı nedeniyle hilali görmelerine rağmen namaz kıldırtamadı!

18 Temmuz 2015 Cumartesi 01:21A+A-

İran Sünnilerinde ilginç bayram çilesi!

İran’ın Şii dini lideri Ayetullah Ali Hameney, Perşembe akşamı hilalin görülmediğini söyledi ve Cumartesi günü bayramın ilk günü olduğunu bildirdi. Diğer taraftan da Sünni bölgelerde dini liderin temsilcileri, Devrim Muhafızları ve istihbarat elemanları Sünni din adamlarına giderek onlara dini liderin sözünden çıkmama konusunda uyarı ve tehditler savurdular.

Hatta bazı Sünni din adamlarına bir bildiri imzalatıp İran’ın resmi haber ajansında yayınlattılar. Şiilerin hazırlayıp imzalattığı açıkça belli olan bildiride “İslami İran’da Ramazan bayramı belli bir gündür ve Sünni ve Şii vahdetiyle aynı günü beraber bayram eder. Böylece Yüce Devrim liderimiz Hameney’in emirlerine bağlılığımızı belirtiyor ve bayram ilanının Veli-i Fakih tarafından olacağını duyuruyoruz” denildi.

Şiilere mahsus olan Vilayet-i Fakih’in Sünniler tarafından yayınlandığı söylenen bildiride yer alması bu bildirinin kimler tarafından hazırlandığını göstermektedir. 

Perşembe gecesi birçok Sünni bölgede Sünni din adamları Hilali gördüklerini tasdik ettiler ancak bu sene had sayfaya ulaşan baskılardan dolayı Sünni din adamları 3’e bölündü.

Bir kısmı baskılara aldırış etmeden “Cuma günü bayramın ilk günü” dedi ve bayram namazı kıldırttı.
Bir kısmı “Cuma bayramdır ve oruç tutmayın” dediler ancak baskılardan dolayı bayram namazını Cumartesi günü kıldıracaklarını söylediler!

Üçüncü grup ise Şii dini liderin çizgisinden çıkmadıklarını belirten Sünni din adamları. Bunlar ise “bayram Cumartesi günüdür ve Cumartesi günü bayram namazı kılınacaktır” dediler.

Böylece basit fıkhi bir mesele olan hilal konusu her sene olduğu gibi bu sene de İran’daki Sünnilerin başına dert oldu. İran böylece vahdeti sağladığını göstermeye çalışıyor ve fıkhi bir konu olan hilal siyasete dönüşüyor! 

İran’da Beluç, Kürt, Türkmen, Arap, Fars, Köresünni, Taliş ve Benderi Sünniler yaşamaktadırlar.

(Kaynak: Islahhaber)

 

HABERE YORUM KAT

9 Yorum