1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Reformistler Dış Müdahaleye Karşı
İranlı Reformistler Dış Müdahaleye Karşı

İranlı Reformistler Dış Müdahaleye Karşı

İranlı muhaliflerden Clinton'a cevap: "Dış müdahaleye karşıyız. Sadece halkın iradesini ve özgürlüğünü savunuyoruz."

08 Şubat 2012 Çarşamba 08:00A+A-

Yeşil Hareket: Halkımız Haklarına Ulaşmak için Yabancı Devletlere İhtiyaç Duymuyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Ekim ayı içinde yaptığı açıklamalara, 28 Ekim 2011 tarihinde Mir Hüseyin Musevi’nin üst düzey danışmanlarından Dr. Ardeşir Emir Ercümend’den cevap geldi.

Ercümend, “İran halkı yabancıların içişlerine karışılmasını gerekli görmüyor. İran hükümetinin otoriter tavrından dolayı geri çekilmesini halk sağlayacaktır. Sonuç olarak halkın istekleri kabul edilecek ve seçim yapılacaktır.” dedi. 

Kaleme.com sitesinde yayınlanan yazıda Emir Ercümend devamla şu ifadeleri kullandı:“Bizim tavrımızı İran Yeşil Hareketinin liderleri Mir Hüseyin Musevî ve Mehdi Kerrubî’nin tutumu belirler. İran Yeşil hareketi toplumsal tabanın hareketidir. Bu hareketin kökleri ise ülkemize dayanır. Bu hareket vatandaşımızın kalbinden doğmaktadır. Ve biz Yeşil Hareket olarak bağımsızlığı vurgulamaya devam edeceğiz. Bizim hareketimiz bağımsızlığın anahtarıdır.”

Emir Ercümend sözlerine şöyle devam etti: “Demokrasi, insan hakları gibi değerleri politize etmemek önemli. Benim görüşüme göre Yeşil Hareket, vatandaşlarımızın yüreğindedir, büyük bir potansiyeli vardır ve herhangi bir dış müdahaleye gerek yoktur. Dünyada başarılı olmuş bütün halk hareketleri, gücünü ve güvenini kendi hareketinin içerisinden almıştır. Yabancı güçlerin müdahalesi bir başka milletin iç işlerine karışması, uygun bir çözüm değildir.”

Emir Ercümend, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın iddialarına yanıt olarak da “Eğer ABD, İran halkının protestolarını destekleseydi 2009 seçimlerinden sonra sonuçlar farklı olurdu. Biz, İran'ın iç işlerine karışılmasını mı istedik? Bu durumda kesinlikle yardım gerekli değil. Biz gururlu ve onurlu bir halkız, her zaman bağımsızlığımız için mücadele ederiz, kendi zorluklarımızı çözmek için çabalarız.”

Emir Ercümend, İran'daki mevcut durum hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı:“Demokrasiye geçiş ne yazık ki ülke içindeki otoriter güçler tarafından bastırılmıştır. Vatandaşlarımıza yapılan zulüm dolayısıyla bu gelişim sona erdi. Halk, hükümetin otoriter güçlerini geri çekilmeye zorlamak için seferber oldu. Bu bağlamda, biz dış müdahaleyi asla kabul edemeyiz.

Tarihsel olarak sabit ki, dünya tarihi boyunca, bir halkın, başka bir halkın içişlerine müdahil olduğuna tanık olduğumuzda, bu asla  onların sadece insan haklarını savunmak ve demokratik prensiplerden yana olma anlayışlarından ötürü olmamıştır. Bizim milletimiz diğer devletlere bağlı değildir.” 

Emir Ercümend sözlerine şunları da ekledi: “Bizim milletimizin her şeyden fazla neye ihtiyacı var? Biz insan hakları ve demokrasinin her zaman arkasında durmalıyız.”

Hillary Clinton, BBC Farsça'da bir izleyici tarafından sorulan, "Neden 'Yeşil Hareket'e yardım etmedikleri" yönündeki soruya, "Yeşil Hareketin liderin Musevi'nin ABD'den yardıma karşı çıktığı için yardım etmediklerini" söylemişti.

2009'da gerçekleştirilen genel seçimler Musevi'nin liderliğini yaptığı Yeşil Hareket, seçimlerde hile yapıldığı iddiaları sonrası kitlesel gösteriler düzenlemiş, İran hükümeti gösterileri şiddetle bastırmıştı. Ahmedinejad Hükümeti, Yeşil Hareketin ABD destekli olduğunu ileri sürüyor. Muhalif Yeşil Hareket ise İran resmi politikasının görünüşte Amerikan karşıtı bir söylem geliştirdiğini ama el altından Irak ve Afganistan'da ABD ile işbirliği yaptığını, Rusya ve Çin ile de ilişki içinde olduğunu savunuyor.

Çeviri: Zuhal Erkek/on5yirmi5.com

HABERE YORUM KAT