1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Muhaliflerden Suriye Direnişine Destek
İranlı Muhaliflerden Suriye Direnişine Destek

İranlı Muhaliflerden Suriye Direnişine Destek

İranlı muhalifler Suriye'de direnen halkı desteklediklerini; Esed'e destek veren Tahran yönetimini de kınadıklarını açıkladı.

18 Haziran 2012 Pazartesi 11:07A+A-

Tahran rejiminin katliam saldırıları düzenleyen Esed rejimine verdiği destek İran’ın önde gelen 16 örgütünce sert bir dille kınandı. 15 Mart 2011 tarihinde başlayan Suriye intifadasının kanlı şekilde bastırılmasında Esed rejimine destek veren Tahran yönetimine karşı olduklarını beyan eden örgütler adına aktivist Nureddin Hüsni şunları söyledi: “Bizler İranlılar olarak rejimin işlediği suçlara ortak olmak istemiyoruz!”

İran rejiminin meşruiyetini de gözler önüne seren açıklamayı imzalayan 16 siyasi oluşum arasında göz hapsinde tutulan Mir Hüseyin Musevi'nin liderliğini yaptığı Yeşil Hareket, İranlı Üniversite Öğrencileri, Demokratik Hareketle Dayanışma gibi önemli hareketler yer alıyor.

İran rejiminin desteğiyle Esed güçlerinin uyguladığı baskı mekanizmasına değinen açıklamada Hula gibi toplu katliamların yaşandığı cinayetler nefretle telin edildi. Yine Der'a, Humus, Hama gibi birçok şehrin aylardır karşı karşıya kaldığı soykırıma da işaret edildi.

Açıklamada “Esed'in Şebbiha çeteleri İran rejimine bağlı Besic güçlerinin üslubuyla benzerlik taşıyor. Her ikisi de gösterilere müdahale edip göstericileri öldürmektedir.” denilerek dünya kamuoyundan halkına karşı cinayet işleyen Esed’e karşı sessizliği bozmaları istendi.

Açıklamayı imzalayan kuruluşlar Esed rejimini düşürdükten sonra Suriye halkının milli birliği tesis etmeleri; ırk veya mezhep esaslarından uzak bir durumun olmasını yönündeki temennileri dile getirdi.

Mart 2011 tarihinde başlayan Suriye intifadasını destekleyen İranlı muhalifler rejimi Esed katliamlarına tam destek vermekle suçluyor ve bu durumu telin ediyor.

HABERE YORUM KAT

9 Yorum