1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Komutan Suriye’de Öldürüldü (FOTO-VİDEO)
İranlı Komutan Suriye’de Öldürüldü (FOTO-VİDEO)

İranlı Komutan Suriye’de Öldürüldü (FOTO-VİDEO)

Muhaliflerce ele geçirilen videoda İran’ın Suriye’deki varlığı tartışmasız biçimde görülüyor.

21 Eylül 2013 Cumartesi 18:09A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bu yazı, İranlı komutan ve onun hakkında film hazırlayan film yapımcısının Suriye'de mücahidler tarafından öldürüldüğünü ve görüntülerin mücahidlerin eline geçtiğini anlatıyor. Yazıda İran'daki cenaze töreninden fotoğraflar da yer alıyor. 

Suriye’de Öldürülen İranlı Komutan ve Film Yapımcısı

9 Eylül tarihinde Suriyeli muhalif bir grup tarafından yayınlanan bir videoda İranlı bir komutanın Suriye askerleriyle birlikte görüntüleri dikkat çekmişti. İran medyası hem videoda görülen komutanın hem de videoyu çeken film yapımcısının Suriye’de öldürüldüğünü duyurdu.

Video İranlı bir film yapımcısının çektiği ham görüntüleri içeriyor. Bu karelerde askeri üniformalı İranlı komutanların Suriyeli askerlerle diyalogları dikkat çekiyor. Kırık bir Arapça ile konuşan ve Suriye’deki savaşı iyi ile kötünün savaşı olarak tanımlayan komutanın bir ciple yolculuğu ve çocuklara şeker dağıtırken çekilen görüntüleri de videoda izlenebiliyor. (Aşağıda Hollanda televizyonunda yayınlanan söz konusu video görüntüleri yer almakta.)

Hacı İsmail Haydari adlı komutan görüntülerde Suriyeli askerlerin eksiklerini ve kendilerinin onlara halka nasıl davranmaları gerektiği hususunda tecrübelerini aktardıklarını söylüyor. Kendilerinin iyi tarafında olduklarını çünkü Rehber'in onayını aldıklarını, Hizbullah’ın ve hatta Iraklı ve Afganistanlı mücahitlerin kendileriyle birlikte olduklarını, buna karşın İsrail’in, Katar’ın, Türkiye’nin ve Batılı ülkelerin karşı tarafta olduklarını söylüyor.  

Bu videonun ortaya çıkmasından iki hafta önce, 24 Ağustos’ta MaşrikNews gazetesi Haydari’in cenaze törenine ilişkin görüntüleri yayınlamıştı.

haci-ismail-haydari-suriyede-oldurulen-iranli-komutanin-cenazesi-1.jpg

haci-ismail-haydari-suriyede-oldurulen-iranli-komutanin-cenazesi-2.jpg

Resimlere eşlik eden yazıda şu söyleniyordu: ”Şehid Hacı İsmail Haydari geçen hafta Şam’da Seyyide Zeyneb’te Cephetun Nusra teröristleriyle çatışma esnasında şehid düştü ve kalabalık bir topluluk tarafından Amul’da defnedildi.

Muhalifler bu videoyu Halep’te ele geçirdikleri bir askeri merkezde bulduklarını açıkladılar. Uluslararası kanallarda yer verilen bu görüntülere İran medyası ise gözünü kapattı.

RajaNews’e göre video belgesel yapımcısı Hadi Behbehani tarafından çekilmişti. MaşrıkNews Behbehani ile birlikte Suriye’de pek çok yeri dolaşan Seyid Ali Fatimi ile bir röportaj yaptı. Fatımi röportajda, Behbehani’nin Suriye’ye ikinci kez geldiğini, kendisiyle birlikte Halep’te çekimler yaptıklarını söylüyor.

Rajanews’de yayınlanan makalede videonun Devrim Muhafızları Komutanının reddettiği hiçbir bilgi içermediği vurgulanıyor ve Sipah komutanı Muhammed Caferi’nin “Sipah’ın Kudüs Gücü Suriye’de ve Lübnan’da faaliyettedir ama bu askeri bir varlık bulundurduğumuz anlamına gelmez” sözleri aktarılıyor. Caferi’nin sözleri direniş zincirinin bir halkası olan Suriye’ye güç transfer etmenin bir onur olduğu şeklinde devam ediyor.

Rajanews haberinde BBC Farsça gibi bazı uluslararası kanallarca gösterilmesine rağmen videonun İran medyasında yayınlanmaması eleştiriliyor ve “dünya medyası kahraman İranlı askerler ve komutanların Seyyide Zeyneb’i ve direniş eksenini zafere kadar savunmak için sarf ettikleri fedakârlık ve cesareti duyururken, İran halkının bu bilgiden mahrum” bırakıldığından şikayet ediliyor.

--------

Araş Kerami, 18 Eylül 2013
Iran Pulse’dan Çeviren: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

 

HABERE YORUM KAT

17 Yorum