1. HABERLER

  2. HABER

  3. İran'la Müzakerelerde Bugün Anlaşma Bekleniyor
İran'la Müzakerelerde Bugün Anlaşma Bekleniyor

İran'la Müzakerelerde Bugün Anlaşma Bekleniyor

İran Dışişleri Bakanı, bugün bir anlaşmanın taslağının hazırlanması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı da bugün Cenevre'ye gidiyor.

08 Kasım 2013 Cuma 16:59A+A-

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif bugün bir anlaşmanın taslağının hazırlanması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı da bugün Cenevre'ye gidiyor. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif, ülkesinin nükleer programı konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'yla Cenevre'de yürütülen görüşmelerde bugün bir anlaşmaya varılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

BBC'nin haberine göre, Zarif İran'ın uranyum zenginleştirme programını tamamen askıya almayacağını fakat müzakere masasındaki farklı unsurları değerlendirebileceğini söyledi.

Orta Doğu ülkelerini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bugünkü görüşmelere katılmak için Cenevre'ye geçeceği bildirildi. Fransa ve İngiltere Dışişleri Bakanlarının da ikinci turu yapılan müzakerelere katılmak için Cenevre'ye geleceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un ardından Hague'in de Cenevre'ye gelmesi, müzakerelerde önemli bir aşamaya gelindiğine işaret ediyor.

Amerikan Yönetimi İran'dan gelecek "somut, doğrulanabilir" adımlar karşılığında, yaptırımların hafifletilebileceğini doğrulamıştı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı da İran devlet televizyonuna, Cenevre'deki görüşmelerin 15-16 Ekim'de yapılan ilk turunda önerdikleri taslak planın 5+1 ülkeleri tarafından kabul edildiğinin bugün kendilerine resmen bildirildiğini söylemişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise İran'la nükleer program konusunda varılacak bir anlaşmanın tarihi bir hata olacağını savunarak Tahran'ın sahte tavizler önerdiğini ileri sürdü.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum