1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'dan Şimdi de Sisi'ye Destek
İran'dan Şimdi de Sisi'ye Destek

İran'dan Şimdi de Sisi'ye Destek

İran dini lideri Hamaney'in dış politika danışmanı Ali Ekber Velayeti, General Abdülfettah El Sisi'nin Mısır'dan Tahran'a gönderdiği heyetle yaptığı görüşmede 30 Haziran'da ordunun yaptığı askeri darbeyi 'devrim' olarak nitelendirdi.

15 Aralık 2013 Pazar 04:11A+A-

İran ve Mısır devrimlerinin birbirlerinden etkilendiğini ileri süren Velayeti, Mısır'da darbecilerin ilham kaynağı olarak gördükleri Cemal Abdünnasır'a da övgüde bulundu.

Önceki akşam Tahran'da Mısır'dan gelen heyeti kabul eden Velayeti, "Cemal Abdünnasır konuştuğunda Atlas Okyanusu'ndan Hint Okyanusu'na kadar hakların Abdünnasır'ın konuşmasından etkilenmesini unutmayacağız" dedi.

Heyetin Tahran'a yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına işaret eden Velayeti, Mısır ve İran arasında bilim ve teknoloji alanında işbirliği çağrısında bulundu.

Mısır heyeti başkanı Salah El Desugi ise Mısır ve İran arasında tarihi ilişkilerin olduğuna dikkat çekerek, İran devriminin düşmanları olduğu gibi Mısır'daki devrimin düşmanlarının da olduğunu söyledi.

El Desugi, "Düşman, 30 Haziran'da yaşananın askeri darbe olduğu propagandasını yapıyor. Biz de diyoruz ki, devrimin yeniden yoluna koyulmasıydı. Silahlı Kuvvetler, iç savaş çıkmaması için halkı destekledi" dedi.

"İran'dan Seçmeler" dergisi genel yayın yönetmeni ve siyasi bilimler profesörü Muhammed El Said İdris de, her İslam bayrağı kaldırıp devrimci olduğu iddia edenin devrimci olmadığını belirterek, Müslüman Kardeşler'in "İslam'ın gerici yankısı" olduğunu ileri sürdü.

İdris, Müslüman Kardeşler'in Ortadoğu'da Amerika ve Hamas ile stratejik ittifak yaptığını iddia ederek, Hamas'ın, Erdoğan Türkiyesi'nin ve Katar'ın da katılımıyla Şii hilaline karşı İsrail'in çıkarlarını koruyacak Sünni hilali oluşturulmak istendiğini söyledi. İdris, 30 Haziran'da Mısır ordusunun ABD'nin Ortadoğu'daki planını bozduğunu öne sürdü.

TİMETÜRK

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

15 Yorum