1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'dan Hürmüz Boğazı Açıklaması
İrandan Hürmüz Boğazı Açıklaması

İran'dan Hürmüz Boğazı Açıklaması

İran'dan "Petrol ihracatı engellenirse Hürmüz Boğazı’nı kapatırız." açıklaması geldi.

23 Ocak 2012 Pazartesi 16:32A+A-

TRT’de yer alan habere göre İranlı bir milletvekili, Hürmüz Boğazı'nı "kesinlikle" kapatacaklarını söyledi. Üst düzey milletvekili, Fars ajansına yaptığı açıklamada ham petrol ithalatının sekteye uğraması durumunda Hürmüz Boğazı'nı kesinlikle kapatacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği, bugün nükleer programı sebebiyle İran'a petrol ambargosu uygulanması kararı almıştı. Karar, İran'la yeni petrol anlaşmalarının yapılmasını yasaklarken, eski anlaşmaların Temmuz ayına kadar yürürlükte kalmasına izin veriyor.

İngilizler Çok Memnun Oldular

İngiltere Dışişleri Bakanı Willia Hague, AB'nin İran'a petrol ambargosu uygulanma kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

AB'nin aldığı önlemleri "benzeri görülmemiş yaptırımlar" olarak tanımlayan İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, "Bu karar, AB'nin İran meselesini çözüme kavuşturmak istemesinin bir göstergesidir." diye konuştu.

Hague, AB dışişleri bakanlarının İran'a yönelik aldığı petrol ambargo kararından İngiltere olarak "büyük memnuniyet" duyduklarını vurgulayarak, "Uzun süredir AB nezdinde İran'a yönelik sert tedbirlerin alınmasını istiyorduk. Bugün alınan söz konusu yaptırımlara tam destek veriyoruz." dedi.

AB'nin uluslar arası siyasi meselelerde güçlü bir liderlik sergilemesini takdir ettiklerini kaydeden İngiliz Dışişleri Bakanı, İran'ın nükleer programlarına ilişkin Birleşmiş Milletler'in ilgili kararlarını ihlal ettiği ve müzakere yapmaya yanaşmadığı bir zamanda AB tarafından böyle bir kararın alınmasının son derece doğru bir tutum olduğunu savundu.

"Bu yaptırım kararlarının İran ile 'anlamlı' müzakereler yapmak için etkili olacağını umuyorum" diyen Hague, AB'nin İran'a yönelik "sağlam duruşunun" diğer ülkelerin tutumunu da etkileyebileceğini savundu.

AB üye ülkeleri İran'dan günlük 600 bin varil petrol ithal ediyor. AB, İran için en büyük petrol pazarı konumunda bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum