1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’daki Seçimlerde Kim Kimdir?
İran’daki Seçimlerde Kim Kimdir?

İran’daki Seçimlerde Kim Kimdir?

14 Haziran'da İran'da gerçekleştirecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak 8 aday açıklandı.

22 Mayıs 2013 Çarşamba 13:18A+A-

İran İçişleri Bakanlığı, Anayasa Koruyucular Konseyi'nin cumhurbaşkanı adaylığına onay verdiği isimleri açıkladı.

İran devlet televizyonu IRINN, Konseyin adaylık başvurusunda bulunan 686 kişiden 8'ine onay verdiğini, 678 kişiyi ise veto ettiğini duyurdu. 

AHMEDİNEJAD'DAN TEPKİ

Konsey'in adaylığını reddettiği isimler arasında eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve İsfendiyar Rahim Meşai'nin de bulunduğu belirtildi. Ahmedinejad, Rahim Meşai'nin adaylığını iptaline karşı mücadele edeceğini açıkladı. Ahmedinejad, adaylık probleminin çözüleceğinden de umutlu olduğunu söyledi. 

İşte adaylar: 

Ali Ekber Velayeti: Ayetullah Ali Hameney'in üst düzey danışmanlarından. 67 yaşında. 1980-88 Irak Savaşı'nda Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Tahran'da bir hastanede fizik doktoru olarak görev yapıyor.

"Enflasyon ve İşsizlik"

Ali Ekber Velayati seçimler öncesinde ekonomiye vurgu yaptı. Şu anda ülkede enflasyonun %40 olduğunu ancak halkın maaş ve kazancında artış yaşanmadığını hatırlatan Velayeti, bu durumun halkın daha da fakirleşmesine neden olduğunu, yetkililerin kapasite ve gücünün kavgalarla heder edilmemesi gerektiğini, bilakis fesat ve işsizliğe karşı mücadele için ortak bir iradenin sergilenmesi gerektiğini söyledi.

Velayeti, doların kısa bir süre içinde üç misli arttığı bir dönemde bunun halkın servetinin yarı yarıya azaldığı manasına geldiğini, bu sorunun derhal çözümlenmesi gerektiğini bu sorunun çözümünün ise ancak itidalle mümkün olabileceğini belirtti. 

Muhammed Bagher Kalibaf: Tahran Belediye Başkanı ve eski Devrim Muhafızları komutanı. 51 yaşında. Hamaney'le kurduğu yakın ilişkilerle biliniyor.

"En güçlü adaylardan"

Kürt kökenli olduğu belirtilen Kalibaf, İran-Irak Savaşı süresince Devrim Muhafızları kumandanlığı yaptı.

2005 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinejad, Rafsancani ve Laricani’nin de aralarında bulunduğu adaylarla birlikte yarıştı. 

Kalibaf seçimlerdeki en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor. 

Hasan Ruhani: Eski resmi nükleer müzakareci ve Ulusal Güvenlik Konseyi temsilcisi. 64 yaşında olan Ruhvani, kimya eğitimi aldı. Ruhani, İran-Irak Savaşı'nda Savunma Konseyi'nde üst düzey üyelik yaptı. Devrim sonrasında ordunun yeniden inşası ve dış politikada önemli görevlerde bulundu. 

Adaylığı iptal edilen Rafsancani'nin Ruhani"ye destek verebileceği tahmin ediliyor. 

Muhammed Rıza Aref: Reformist başkan Muhammed Hatami'nin eski yardımcısı. 61 yaşında olan Aref bir mühendis.

Ali Hamaney'e danışmanlık yapan birliğinde üyesi. 

Muhsin Rızai: Eski Devrim Muhafızı komutanlarından. 58 yaşında olan Rızai, Şah rejimine karşı mücadele etti ve birçok kez tutuklandı.1981-1997 arasında Devrim Muhafızları Komutanı olarak görev yaptı.

2005′teki cumhurbaşkanı seçimlerinde aday oldu, ancak seçime bir gün kala yarıştan çekildi.

Said Celili: İran İslam Cumhuriyeti'nin Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili, Tahran'daki İmam Sadık Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler bölümünde doktora programını bitirdi.

Aynı üniversitede öğretim görevlisi olan Celili, İran-Irak Savaşı'nda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı gönüllü milis teşkilatı üyesi olarak defalarca savaşta bulundu. İran'ın dini lideri Ali Hamaney tarafından şimdiki görevi onanan Sait Celili İran Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa ve Amerika Daire başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulundu. 47 yaşında olan Celili, 2001'den 2005 yılına kadar Hamaney'in ofisinde çalıştı.

"Nükleer programdan vazgeçmeyek"

Said Celili, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması ve cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması durumunda İran’ın nükleer hakkını savunmayı tüm gücüyle sürdüreceğini ve önceki siyasetinden vazgeçmeyeceğini bildirmişti.

Gulam Ali Haddad Adel: 68 yaşındaki eski meclis başkanı. Adel'in kızı Hamaney'in oğlu ile evli.

"Celili'yi destekleyebilir"

Gulam Ali Haddad Adel, yaptığı bir seçim konuşmasında, Celili’nin adaylığını desteklemeden önce ilk olarak Celili'nin oy potansiyeline bakacaklarını belirtmişti. 

Koalisyon oluşturmaları beklenen Adel, asıl amaçlarının aday çokluğunun önünü almak olduğunu belirtmiş, yapacakları kamuoyu araştırmaları ve anketlerle sonunda tek bir aday üzerinde karar kılacaklarını söylemişti. 

Muhammed Harazi: Eski petrol ve iletişim bakanı. 71 yaşındaki Harazai 1980 ve 1990 yılları arasında mecliste görev aldı.

İran İslam cumhuriyeti cumhurbaşkanlık yasasının 66. maddesi uyarınca adayların açıklanmasının hemen ardından adayların seçim faaliyetleri ve kampanyaları başlarken, seçimden 24 saat önce yani 13 haziran 2013 Perşembe sabah saat 8'e kadar devam edebilir.

Kaynak: Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum