1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'da Sünnilere Ayrımcılık Eleştirisi
İran'da Sünnilere Ayrımcılık Eleştirisi

İran'da Sünnilere Ayrımcılık Eleştirisi

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Yunusi, bürokrasi kademelerinde etkin olan muhafazakârların, Sünnilerin yönetim kademelerinde ilerlemesine izin vermediklerini söyledi.

19 Şubat 2015 Perşembe 14:23A+A-

Azınlıklardan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yunusi, İran İslami Tebliğ Kurumu'na ait yarı resmi MEHR Haber Ajansı'nda yer alan habere göre muhafazakârlara seslenerek ‘Siz, aşırı muhafazakârlar, bu ülkede o insanların (Sünnilerin) kaymakam veya vali yardımcısı olmaktan öteye geçmesine izin vermiyorsunuz’ dedi.

Ali Yunusi, Sünni azınlığın devlet kademelerinde yer almasına ilişkin bir soruya şu cevabı verdi:

‘Siz aşırı muhafazakarlar, bu ülkede o insanların (Sünnilerin) kaymakam veya vali yardımcısı olmaktan öteye geçmesine izin vermiyorsunuz ki! Azınlıkların devletin her kademesinde yer alma özgürlüğü aşırı muhafazakarlar tarafından engelleniyor. Her İranlının her hangi bir göreve getirilmesinde kanunların dışında bir sınırlama olmaması gerekir.’

Yunusi, ‘Bu konudaki kırmızı çizgilerimiz sadece hukuk tarafından belirlenen engeller olabilir, bunun dışında kimin ne düşündüğü siyasi yönelişinin ne olduğu değil’ ifadelerini kullandı.

Bürokraside milli, İslami ve anayasal yararın ön planda tutulmasının önemine değinen Yunusi, ‘Hiç bir İranlı mensup olduğu mezhep sebebiyle topluma hizmet etmekten alıkonulmamalıdır’ şeklinde konuştu.

Anayasasında devletin resmi mezhebinin "12 İmamcı Caferi Şiilik" olduğu belirtilen İran'da yaklaşık 78,5 milyonluk toplam nüfusun yüzde 85'ini Şii Müslümanlar oluştururken yüzde 10'luk kesimini Sünni Müslümanlar oluşturuyor.

Başkent Tahran'da 1 milyon Sünninin yaşamasının yanı sıra ülkenin Türkiye sınırındaki Batı Azerbaycan, Irak sınırındaki Kürdistan, Pakistan sınırındaki Sistan ve Belucistan eyaletlerinde yaklaşık 6 milyon 850 bin Sünni İranlı yaşıyor.  

HABERE YORUM KAT

4 Yorum