1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'da Reformist Aday Seçimlerden Çekildi
İranda Reformist Aday Seçimlerden Çekildi

İran'da Reformist Aday Seçimlerden Çekildi

İran'da 14 Haziran'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimlerinde katılan 8 adaydan 2'si çekildiklerini açıkladı.

11 Haziran 2013 Salı 15:40A+A-
Reformcu kanadın adaylarından Muhammed Rıza Arif, yayınladığı bildiriyle seçimlerden çekildiğini açıkladı. Daha önce Muhafazakar adaylardan Gulam Ali Haddad Adil de seçimlerden çekildiğini açıklamıştı. Arif, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin isteği üzerine adaylıktan çekildiğini ilan etti. Arif, reformcuların lideri olarak tanımladığı Hatemi'nin kendisine gönderdiği mektupta seçim sahnesinde bulunmasının yararlı olmayacağını bildirdiği gerekçesiyle adaylıktan çekilme kararı aldığını kaydetti. 
 
Eski Cumhurbaşkanı Hatemi'nin 2001 ile 2005 yıllarında birinci yardımcısı olan Arif'in çekilmesiyle, Cuma günkü seçimlerde reformcular tek aday Hasan Ruhani etrafında birleşmiş olacak. 
 
Dün de muhafazakâr kanadın adaylarından Gulam Ali Haddad Adil, seçim yarışından çekildiğini ilan etmişti. Haddad Adil, geri çekilme amacını muhafazakârların seçimleri kazanması olarak ilan etse de belli bir aday lehine çekildiğini kaydetmedi. İki adayın çekilmesiyle 14 Haziran seçimlerinde, 3'ü muhafazakâr 2'si bağımsız ve 1'i reformcu olarak üzere 6 aday cumhurbaşkanlığı koltuğu için yarışacak. 
 
Seçimlerde, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bagir Galibaf, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti muhafazakâr kanadı temsil ederken, eski Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri Hasan Ruhani reformcu kanadın desteğini arakasında bulunduruyor.  
Eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızayı ve eski Bakanlardan Muhammed Garezi bağımsız olarak seçimlere katılıyor. 
 
(DHA)
 

HABERE YORUM KAT