1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. “İran’da Her Yıl İdam Edilen Yüzlerce Kişi Arasında Çocuklar da Var”
“İran’da Her Yıl İdam Edilen Yüzlerce Kişi Arasında Çocuklar da Var”

“İran’da Her Yıl İdam Edilen Yüzlerce Kişi Arasında Çocuklar da Var”

Birleşmiş Milletler İran Raportörü Ahmed Shaheed, İran'da her yıl ortalama 1000 kişinin idam edildiğini açıkladı. Shaheed, idam edilenler arasında 18 yaş altı çocukların da bulunduğunu belirtti.

10 Mart 2016 Perşembe 22:21A+A-

BM'deki panelde İran'daki insan haklarının durumunu değerlendiren BM Özel Raportörü Ahmed Shaheed, yolsuzluk ve zinanın idam cezsı aldığını belirtirken, "Kadınlara karşı ayrımcı uygulamalar yapılıyor" uyarısı yaptı.

Shaheed "İdam cezası infaz edilenlerin büyük çoğunluğu uyuşturucu suçları. İran'da 30 gram eroin ya da kokain bulundurmak idam cezası almak için yeterli. Yolsuzluk da idam cezasına tabi" dedi.

18 yaşın altındaki çocukların da idam edildiğini söyleyen BM yetkiisi, "Bu uygulama uluslararası yasalarla yasaklanmıştır. İran son 10 yılda 73 çocuğu idam etti. Bu diğer ülkelerin hepsinden fazla. 2014-2015 arası idam edilen çocukların sayısı ise 16. Bu infazlar hükümet tarafından da duyurulmuyor" diye konuştu.

Eski Maldivler Dışişleri Bakanı Shaheed, 2011'den beri İran'daki insan hakları ihlâllerini BM'ye rapor ediyor. Shaheed, bu sürede İran'a girişine hiç izin verilmediğini berlirtirken, verileri yaptığı 128 farklı görüşmeyle topladığını söyledi.

Kaynak: Reuters

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT