1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'da Göstericiler Arak Valiliğini Ele Geçirdi
İran'da Göstericiler Arak Valiliğini Ele Geçirdi

İran'da Göstericiler Arak Valiliğini Ele Geçirdi

​​​​​​​İran'da ekonomik kriz gösterilerinin hükümet karşıtı gösterilere dönüşmesinin ardından Arak Valiliği göstericiler tarafından ele geçirildi.

31 Aralık 2017 Pazar 12:10A+A-

İran'da ekonomik kriz için devam eden protesto gösterileri hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Göstericiler Arak Valiliğini ele geçirdi. Ayrıca göstericiler Hüramabad şehrinde belediye binasını yaktı.

 

 

 

 

 

 

Ülkenin yarı resmi haber ajansı Mehr, İran’ın batısındaki Luristan Eyaleti’ndeki Dorud’da gece düzenlenen gösterilerde iki protestocunun öldürüldüğünü duyurdu. Haberde güvenlik yetkililerinin, izinsiz gösterinin uzaması üzerine çatışmaların çıktığını belirttiği aktarıldı. Devlet televizyonunda ise, Dorud’daki göstericileri polisin değil, yabancı ajanların öldürüldüğü iddia edildi.

Cumartesi gecesi sosyal medyada yayılan görüntülerde de Dorud’da silah seslerinin ardından düşen göstericiler yer aldı.

DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN TEHDİT

Diğer yandan İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in gitmesini isteyen göstericileri tehdit eden İran Devrim Muhafızları, ‘Halkın demir yumruğu kafalarına inecek’ tehdidinde bulundu.

İNTERNET KESİLDİ

Ülke genelinde internet bağlantısının rejim güçlerince kesildiği de iddia ediliyor.

GECE VALİLİK BİNASINI ELE GEÇİRDİLER

Göstericiler dün gece Arak Valiliğini ele geçirdi. Ayrıca göstericiler Hüramabad şehrinde belediye binasını yaktı.

REKLAM PANOLARINI ATEŞE VERDİLER

 İran’ın Meşhed kentinde perşembe günü işsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluğa karşı başlayan eylemlerde tansiyon yükseliyor. Ekonomi politikalarını protesto amacıyla düzenlenen eylemler yerini ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı gösterilere dönüştü. Sokaklarda gergin saatlerin yaşandığı İran’da protestolar sırasında ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı sloganlar atıldı. Protestocular Hamaney’in posterlerini parçaladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümetine ölüm çağrısında bulunan eylemciler Hamaney’in resimlerini bulunduğu reklam panolarını da ateşe verdi.

Ülkenin Dorud kentindeki protestolarda 2 kişi hayatını kaybederken, Meşhed kentinde başlayan olaylar Kirmanşah, Reşt, İsfahan ve Kum’un ardından başkent Tahran’a sıçradı. Azadi meydanında toplanan binlerce kişi, hükümet binalarını ateşe verdi. Polis eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Meşhed kentinde Perşembe günü ekonomik gerekçelerle başlayan protestolarda polis çok sayıda göstericiyi gözaltına almıştı. Yerel kaynaklar, polisin biber gazı ve tazyikli suyla dağıttığı göstericilerden bazılarının da yaralandığını aktarmıştı.

Daha sonra diğer kentlere de yayılan gösterilerde İran’ın siyasi yapısı ve yayılmacı dış politikası da eleştirilmiş, ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından göstericilere desteğini açıklamıştı.

Bu gösteriler, 2009’daki tartışmalı seçimlerden sonraki en büyük kitlesel eylem olarak görülüyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

6 Yorum