1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Seçimlerinde Reformistler Güçlenme Yolunda
İran Seçimlerinde Reformistler Güçlenme Yolunda

İran Seçimlerinde Reformistler Güçlenme Yolunda

İran'da meclis ikinci tur seçimleri devam ediyor. İlk seçimden bağımsız adaylarla büyük zaferle çıkan reformist grup, ikinci turda sandalyesini arttırmak istiyor.

30 Nisan 2016 Cumartesi 12:07A+A-

İran’ın 21 eyaletinde düzenlenen ikinci tur meclis seçimlerinde oy kullanma işlemi devam ediyor. Meclis seçimlerinin ilk turunda hiçbir aday yüzde 25 oya ulaşamamıştı. Ülkedeki 31 eyaletten 21’inde düzenlenen seçimlerde 290 üyeli mecliste boş kalan 68 sandalye için 136 aday yarışıyor.

Oy kullanma yaşının 18 olduğu İran’da yaklaşık 17 milyon seçmen yerel saatle 08.00’den 19.00’a kadar oy kullanabilecek.

İran meclisi için birinci tur seçimler, 26 Şubat’ta düzenlenmişti.

Birinci turda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi destekleyen ılımlı muhafazakarlarla reformistlerin oluşturduğu “Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği” ülkenin en önemli seçim bölgesi başkent Tahran’da 30 sandalyenin tümünü kazanmıştı.

Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliğinin bu seçimlerde de oyların büyük bölümünü alması bekleniyor.

1979’daki devrimden sonra Müslümanlar arasında küresel ölçekte yeni bir heyecan dalgası yaratan İran, İslam dünyasındaki intifada bölgelerine yönelik izlediği siyaset sonucunda tepki görüyor. Özellikle de Suriye’de son 5 yıldır Esed rejiminin hamiliğine soyunması ve ülkedeki müslüman halka ve İslami direniş güçlerine karşı giriştiği açık katliamlar yüzünden İran Müslümanlar arasında yalnızlaşmış vaziyette. Ülkedeki seçimlerin de Türkiye Müslümanları arasında geniş gündem bulmayışı bununla açıklanıyor.

HABERE YORUM KAT