1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran parlamento üyeleri Ruhani'nin yargılanmasını istedi
İran parlamento üyeleri Ruhani'nin yargılanmasını istedi

İran parlamento üyeleri Ruhani'nin yargılanmasını istedi

İran haber ajanslarına göre İran parlamentosunun 35 üyesi, ülkenin Adalet Bakanı'ndan "eski cumhurbaşkanı Hassan Ruhani’nin ihlallerini ele almasını" istedi.

18 Kasım 2021 Perşembe 17:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Katı bir Şii din alimi olan ve nükleer müzakerelere karşı çıkışıyla bilinen Mohammad Mesbah Yazdi'nin eski bir öğrencisi olan Mohammad Nabavian tarafından kaleme alınan bir makaleden referans alınarak hazırlanan bir rapor ile İran, eski cumhurbaşkanının yargılanmasını talep ediyor.  

Muhafazakar siyasi kanadın etkisinde olan parlamento, daha önce de eski cumhurbaşkanı Ruhani’ni hakkında dava açılması talebinde bulunmuştu. 2 Kasım'da Parlamento’daki Sağlık Komisyonu, Ruhani yönetimini Covid-19 pandemisine karşı yeterli önlem almamakla suçlamıştı.

Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre, Ruhani yönetimindeki sağlık bakanlığı yerli aşı üretiminde gecikmiş, yabancı aşıları hızlı bir şekilde temin edememiş ve cumhurbaşkanı, aşıların hızlı dağıtılmamasından dolayı kusurlu bulunmuştu.

Hazırlanan raporlara göre, önceki yönetimin kötü performansı ülkede “vaka ve ölümlerde artışa” neden oldu.

Yayımlanan yeni raporda ise eski cumhurbaşkanı alenen suçlanırken, raporda dikkat çeken ifadeler yer aldı. Raporda, ‘yetkilerin tamamı başkanın takdirinde, bu durumda da sorumlu tutulması gerekiyor ve yargı karşısına çıkarılması gerekiyor’ denildi.

Parlamentodaki 225 milletvekilinden 167'si raporun yargıya gönderilmesi yönünde oy kullanırken, 28'i karşı çıktı. 15 vekil ise çekimser kaldı.

İran, Covid-19 virüsünün ilk ortaya çıktığı zamanlar Çin ile seyahat oranları en yüksek olan ülkelerden biriydi. Seyahatlerin sık ve yoğun olması nedeniyle koronavirüs İran’ı çok sert bir şekilde etkiledi.

İran'da, 6 milyondan fazla korona vakası ve 128.000'den fazla ölüm olduğu raporlandı. Bazı sağlık yetkilileri ise gerçek rakamların, resmi rakamların iki katı olduğunu ifade ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yalnızca resmi olarak pozitif çıkan ölümleri tablolarda sayma kuralları nedeniyle İran’daki gerçek rakamın belirtilmediği iddia ediliyor.

İran hükümeti daha önce de Covid-19 ölümleri hakkında gerçek verileri paylaşmadığı yönünde suçlanmıştı.

Ruhani yönetiminin çeşitli hatalarına bakılmaksızın, eski cumhurbaşkanını yargılama davası kesinlikle siyasi ve muhafazakarlar tarafından koordine ediliyor.

İran'da, cumhurbaşkanı yönetiminin eski üyelerini kovuşturmak neredeyse bir gelenek haline geldi. Ancak eski cumhurbaşkanı ilk kez doğrudan hedef alınıyor.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT