1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Esed'in Ömürboyu İktidarda Kalmasını İstemiyormuş!
İran Esed'in Ömürboyu İktidarda Kalmasını İstemiyormuş!

İran Esed'in Ömürboyu İktidarda Kalmasını İstemiyormuş!

Tahran yönetimi, Beşşar Esed’in sonsuza dek devlet başkanı olmasını beklemediklerini ancak yerine muhaliflerin geçmesini de istemediklerini söyledi.

03 Nisan 2014 Perşembe 15:55A+A-

Körfez turuna çıkan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan, Suriye ile derin ilişkileri olduğunu ve İsrail’e karşı stratejik müttefik olduklarını söyledi.

Bakan Yardımcısı, “Beşşar Esed’in ömür boyu devlet başkanı kalmasını beklemiyoruz, ancak Esed ve Suriye rejimini devirmek için muhaliflere ve onları destekleme fikrine de yanaşmıyoruz” dedi.

Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye Esed’e karşı savaşan bazı muhalifleri desteklerken, Esed diktası da İran’dan askeri ve diplomatik destek alıyor. Irak ve Cezayir, Esed rejimine siyasi destek verirken Rusya da silah desteğini sağlıyor.

Siyasi çözüm

Abdullahiyan, İran’ın Suriye’ye desteğinin sadece insani yardım boyutunda olduğunu iddia ediyor.

Suriye’deki savaşta 150 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 2,5 milyondan fazla Suriyeli yerinden oldu.

“Suriye’deki durum değişti” diyen Bakan Yardımcısı, Cenevre’de başarısız olan görüşmelere de atıfta bulunarak çözüm için “paralel bir yol” açılması gerektiğini savundu.

Abdullahiyan; Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin diplomatik çözüme inanmaya başladığını ve bu yönde daha önce olmadığı kadar çaba gösterdiklerini söyledi.

Suudilerle ‘yanlış anlama’

Birkaç ay içinde İran’ın bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan ile de görüşmeyi umduklarını söyleyen Abdullahiyan, “Suudi Arabistan ve İran arasında Suriye, Irak ve Bahreyn konularındaki karşılıklı yanlış anlamalar müzakereler yoluyla çözülebilir” dedi. 

(Reuters)

HABERE YORUM KAT

2 Yorum