1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif‘ten hazımsız söylemler
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif‘ten hazımsız söylemler

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif‘ten hazımsız söylemler

"Kimse bizim aziz Azerbaycanımız (İran Azerbaycanı/Güney Azerbaycan) hakkında konuşamaz" ifadelerini kullanan İran Dışişleri Bakanı ne dediğini biliyor mu? Ermenistan'a destek verenler Azerbaycan'ın herhangi bir parçasından bahsedebilir mi?

11 Aralık 2020 Cuma 12:14A+A-

HAKSÖZ HABER

İran, Azerbaycan-Ermenistan savaşı esnasında kimi zaman açıktan, kimi zaman gizliden Ermenistan’ın tarafını tutmuş ve mühimmat desteğinde bulunmuştu.

Savaş sona erdiğinde İran’ın desteklediği taraf kaybetmiş, böylelikle İran da kaybetmiş sayılmıştı. İran’ın bölgedeki etkinliği azalırken Türkiye’nin Azerbaycan, Suriye ve Irak’taki pozisyonundan ötürü Türkiye’ye yönelik İran söylemleri de son zamanlarda sertlik dozajını artırarak devam ettiriliyor.

Dün Dağlık Karabağ’ın özgür kılınmasının kutlama törenleri tüm Azerbaycan’da gerçekleştirilirken iki ülkenin lideri Bakü Azadlık Meydanı’nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'ne katıldı. Törenler esnasında Erdoğan Dağlık Karabağ’ın azad edilişini ve Azerbaycan ile birleşmesini merkeze aldığı bir konuşma gerçekleştirmişti. Bu konuşmadaki bazı ifadelere içerleyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Erdoğan'a söylemediler, Bakü'de okuduğu şiir Aras'ın kuzey bölgelerinin zorla anavatan #İran'dan ayrılmasına aittir! O[#Erdoğan] #Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlığına karşı konuştuğunu anlamadı mı? Kimse bizim aziz Azerbaycanımız[İran Azerbaycanı/Güney Azerbaycan] hakkında konuşamaz."

Erdoğan’ın konuşmasında Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü vurguladığı bölüm:

'Aras, türküsünü daha güçlü çığıracak. Karabağ şikestesini okuyan nefesler daha yüksek daha güçlü çıkacaktır.'

“Aras'ı ayırdılar

Kum ile doldurdular;

Ben senden ayrılmazdım

Zor ile ayırdılar,

Ay Lâçin, can Lâçin,

Men sene kurban Lâçin”

Şiirini okuduktan sonra sözlerine devam eden Erdoğan, 'Güzelliğine kurban olduğumuz Laçın artık özgürdür. Laçın gibi, Şuşa gibi Fuzuli, Cebrail, Zengilan Kubatlı, Ağdam ve Kelbecer de artık özgürdür. Bugün büyük mücahid Ahmet Cevat Bey'in ruhunun şâd olduğu gündür. Bugün Nuri Paşa'nın, Enver Paşa'nın Kafkas İslam Ordusunun yiğit neferlerinin ruhunun şâd olduğu gündür. Bugün Azerbaycan şehitlerinin serdarı Mübariz İbrahimov'un ruhunun şâd olduğu gündür.' diye konuştu.

Erdoğan, “Azerbaycan toprakları yıllardır hasret kaldığı Terter Çayı’nın sularına kavuşmuştur, artık Aras türküsünü daha güçlü çığıracak. Laçın gibi Şuşa gibi Fuzuli, Cebrail, Kubadlı ve Ağdam da artık özgürdür bugün Azerbaycan’ın milli şairi Ahmet Cevad beyin ruhunun şâd olduğu gündür, bugün Nuri Paşa’nın Enver Paşa’nın yiğit neferlerinin ruhunun şâd olduğu gündür. Bugün Mübariz İbrahimov’un ruhunun şâd olduğu gündür. Rabbime bizlere bu günleri yaşattığı için sonsuz hamd ediyorum. Karabağ Azerbaycan’dır, Karabağ artık anavatanıyla kucaklaşmış 30 yıllık hasret son bulmuştur, bundan sonra Türkiye ve Azerbaycan olarak hedefimiz bu toprakları daha müreffeh daha gelişmiş bir yer haline getirmek için mücadele etmektir. Türkiye ve Azerbaycan sırt sırta verdikçe başarıdan başarıya koşmaya devam edecektir.”

İran yönetimi Erdoğan'ın sözlerinden rahatsız oldu.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün okuduğu şiir nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, yaptığı yazılı açıklamada, Büyükelçi Derya Örs'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiir nedeniyle çağrıldığını belirtti.

Hatibzade, açıklamasında, "Türkiye Büyükelçisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından çağrıldı ve sert kınama kendisine iletildi. İran'ın konuyla ilgili acil izahat beklediği kendisine bildirildi." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum