1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. “İran ABD’nin Suriye’den Çıkmasından Hoşnut Değil”
“İran ABD’nin Suriye’den Çıkmasından Hoşnut Değil”

“İran ABD’nin Suriye’den Çıkmasından Hoşnut Değil”

İran kökenli araştırmacı yazar Ray Takeyh, İran’ın ABD’nin Suriye’den askerini çekmesinden hoşnut olmadığını belirtti.

22 Ekim 2019 Salı 12:35A+A-

YAHYA FIRAT / HAKSÖZ-HABER

Takeyh’in Orient News’te yayınlanan makalesinde, İran’ın ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından bölgede Sünni bir güç olan Türkiye’nin güçlenmesi ve PKK ile ilişkilerin sekteye uğramasından dolayı hoşnut olmadığı bildirildi.

Makalede, İran’ın Suriye’deki savaşın gidişatından memnun olduğu, ABD’nin bölgeden çekilmesiyle YPG/PKK unsurlarının kontrol ettiği yerlerde dengelerin sarsılmasından endişe ettiği ifade ediliyor. Takeyh, ABD’nin Suriye’de bulunmasının bir nevi İran’ın bölgedeki varlığının meşruiyeti olduğunu söyledi.

ABD askerlerinin çekilmesinin ardından YPG’nin rejime sığındığını ifade eden Takeyh, İran’ın Esed’in kazanımlarının tehlikeye girmesinden korktuğunu kaydetti.

Takesh, “İran, Sünni bir güç olan Türkiye’nin Suriye’de güç kazanmasını istemiyor. Bunu kendi politikası için bir tehdit olarak görüyor. ABD’nin çekilmesiyle Türkiye Kürt bölgesi üzerinde hakimiyet sağlayacak. İran bu süreçte PKK ile güçlü bağlar kurmuştu.” açıklamasını yaptı.

İran’ın Türkiye’nin Suriye’de güçlü olmasını istemediğini belirten Ray Takeyh, İran’ın bu durumu Esed’in aleyhinde bir gelişme olarak gördüğünü anlatıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Türkiye’nin Suriye’ye operasyon yapmasını eleştirmişti. İranlı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’nin ABD’nin tuzağına girdiğini ve Suriye’ye girmemesi gerektiğini savunmuşlardı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum