1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. 'Irak'taki Krizden Biz Sorumlu Değiliz'
'Irak'taki Krizden Biz Sorumlu Değiliz'

'Irak'taki Krizden Biz Sorumlu Değiliz'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, temaslarda bulunmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.

22 Haziran 2014 Pazar 20:02A+A-

Sisi’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ülkeyi ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olan John Kerry, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında Kerry, "Irak'ı kimin yöneteceği Iraklıların kararıdır, ABD'nin bu konuda hiçbir müdahalesi olmaz" dedi.

Kerry'e, Irak ve Libya'da yaşanan şiddetin ABD'nin dış politikasının sonucu mu olduğu soruldu. John Kerry, "ABD, Libya ve Irak'ta olanlardan sorumlu değildir. Irak'ta şu anda yaşanan krizden ABD sorumlu değildir. ABD, Iraklıların kendi hükümetlerine sahip olabilmeleri için çok çalışıp, çok kan döktü" dedi.

Sisi ile de görüşecek olan Kerry’nin, Müslüman Kardeşler üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanarak ölüme mahkûm edilen 183 kişiyle ilgili de Mısır yönetimine baskı yapması bekleniyor.

Ortadoğu ve Avrupa turundaki Kerry, Kahire’de Arap Birliği temsilcileriyle petrol ihracatında yaşanması beklenen olası kesintileri görüşecek. Ardından, Irak’ı da ziyaret edecek.  

Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, “Irak’taki güvenlik sorunun, kısa sürede kurulacak daha kapsayıcı bir hükümetle temelden halledilmesi gerekir. Arap Birliği ülkelerinin de bu konuda bizimle hemfikir olup olmadıklarını görmek istiyoruz” dedi.

Nuri Maliki hükümetinin mezhepsel ayrılıklara yol açtığını söyleyen ABD Başkanı Barack Obama ise, hükümeti korumak için IŞİD’in kontrolündeki bölgelere hava saldırısı fikrini reddetmişti. Irak'taki Şiilerin kutsal mekanlarını korumak için askeri müdahale öneren İran yönetimine ise Suudi Arabistan'dan tepki gelmişti.

Mali yardıma devam

Seçimlerinden ardından Sisi hükümetiyle çalışmayı dört gözle beklediklerini açıklayan ABD hükümeti, aynı zamanda insan hakları ihlalleri ve ifade özgürlüğü konularında endişeleri olduğunu açıklamıştı.

Reuters’a konuşan ABD’li bir diplomat, Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami’nin serbest kalmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

İsrail ile barış anlaşması yaptığı 1979 yılından beri ABD’den yıllık askeri yardım alan Mısır, darbenin ardından hükümet kurulana kadar bu yardımı alamadı.

Dondurulan 1,3 milyar dolarlık yardımın 575 milyonu, son 10 gündür kademeli olarak gönderiliyor. Mali yardımın geri kalanı ise Mısır’ın demokratik yönetime geçtiğine ikna olunduğunda ABD Kongresi’nin onayıyla gönderilecek.

Reuters

HABERE YORUM KAT