1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak’taki İdamları Protestoya Kuveyt Engeli
Irak’taki İdamları Protestoya Kuveyt Engeli

Irak’taki İdamları Protestoya Kuveyt Engeli

Kuveyt, Irak'taki idamları protesto etmek için Irak büyükelçiliği önünde toplanmak isteyen bir grup vatandaşı engelledi.

01 Eylül 2012 Cumartesi 11:50A+A-

Irak’ta Yeşil bölge hükümetinin toplu olarak mahkumları idam etmesine tepki olarak Kuveyt’te Irak büyükelçiliğinin önünde toplanıp eylem yapmak isteyen bir grup güvenlik güçlerince engellendi. Grup yayınladığı bildiride Irak hükümetini hem uyardı hem de keyfi idamları durdurmasını talep etti.

Defne Bayrak’ın Timetürk’te yayınlanan haberine göre Irak Büyükelçiliği önünde toplanmak isteyen grup, Irak hükümetinin iki gündür gerçekleştirdiği idamları ‘adil olmayan bir yargı sürecinin ardından gelmiş keyfi uygulama’ olarak nitelendirdi. 

Twitter aracılığıyla Irak büyükelçiliği önünde toplanmaya karar veren aktivistler, bu eylemleri aracılığıyla Irak’ta özellikle Sünnilerden olmak üzere Körfezli ve Arap esirler hakkında uygulanan idam kararlarına dikkat çekmek istediklerini dile getirdi. 

İnsan hakları savunucusu aktivistler, hukukçular ve gençlik hareketleri tarafından ‘Irak hükümetine kınama ve uyarı’ başlığı altında yayınlanan ortak bildiride, Irak hükümetinin gerçekleştirdiği keyfi idamlardan ötürü Arap ve Avrupa mahkemelerinde yargılanması için hukuk alanında uzmanlar, profesörler ve hukukçulardan oluşan bir komite kurulduğu belirtildi. 

Bildiride Irak hükümetinden ‘kanun’ kisvesi altında yeni mezhepçi idamlara kalkışmaması talep edildi. Ardından bu hususta yayınlanan uluslararası sözleşmelere ve tutukluların mensubu oldukları ülkelerle yapılan anlaşmalara saygı göstermeye çağrıldı.

Öte yandan Irak İslam Devleti adlı örgüt bir bildiri yayınlayarak Irak hükümetinin bu yaptığının yanına kalmayacağı tehdidi savurdu. El Fida Sitesi’nde yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi: ‘Irak Yeşil Bölge Hükümeti, Bağdat hapishanelerinde esir Sünnilerden bir grubu idam ederek yeni bir suça teşebbüs etmiş, gelecek günlerde daha da fazlasını tasfiye etme niyetini ortaya koymuştur.’
Daha sonra bu idamların tüm sorumluluğunu Yeşil bölge hükümetinin taşıyacağı ifade edilerek: ‘Bu hükümeti cehennem ve ateş kapılarını açacak bu yola girme hususunda uyarıyoruz.’ 

Bu idamların bedelinin çok ağır şekilde ödeneceği de belirtildikten sonra haberi duymayacakları aksine görüp yaşayacakları belirtildi. 

İnsan hakları kuruluşlarının açıklamalarına göre bu yılın başından beri Irak’ta idam edilen esirlerin sayısı, BM İnsan Hakları Komiseri’nin yasal icraatlarda şeffaflık söz konusu olmadığı şüphesiyle idamların durdurulması çağrısında bulunmasına karşın 100’e yaklaştı. 

Irak’ta dün 3’ü kadın 21 mahkum, bugün de 5 kişi terör suçlamasıyla idam edildi. 

HABERE YORUM KAT