1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Türkçe tabelayı alkışlayanlar Türkiye'de Kürtçe ve Arapçaya düşman
Irak'ta Türkçe tabelayı alkışlayanlar Türkiye'de Kürtçe ve Arapçaya düşman

Irak'ta Türkçe tabelayı alkışlayanlar Türkiye'de Kürtçe ve Arapçaya düşman

Irak'ta Türkmen nüfusun yoğun olduğu Kerkük'te resmi dairelerde yazılar ve dış mekan tabelaları artık Türkçe de yazılacak. Türkiye’de ise Arapça ve Kürtçe tabela kullanımı kaos sebebi sayılıyor…

21 Eylül 2023 Perşembe 18:30A+A-

HAKSÖZ HABER

TRT’nin haberine göre Irak’ta ciddi bir Türkmen nüfus bulunan Kerkük’te 2008 yılından beri Türkçe resmi dil olarak kabul edilirken bu karar uygulanmıyordu. Geçtiğimiz günlerde Kerkük Valisi Rakan El-Cuburi’nin yayımladığı karar ile bu karar resmen uygulanmaya başlandı.

El Cuburi, resmi daireler ile dış mekan tabelalarının incelenmesi ve Türkçenin yer almadığı tüm tabelalarda Türkçenin de kullanılması talimatını verdi. Kerkük’te Türkçenin yanı sıra Arapça, Kürtçe ve Süryanice de tabelalarda kullanılacak.

Arap alfabesi kullanan bir ülkenin Türkçeyi binlerce sene kullanıldığı şekliyle Arap harfleriyle değil de Latin alfabesiyle kullanması oldukça ilginç ancak yine de bu kararın sevindirici bir gelişme olduğu söylenebilir. Açıkçası insanlara farklılıkların bereket kaynağı olduğunu hatırlatacak her adıma sevinmek gerekiyor.

İşin bu boyutu ise Türkçenin Irak’ta kullanımına sevinen çevrelerin benzer bir durum Türkiye’de Arapça ve Kürtçe için geçerli olduğunda nasıl tavır alacaklarını düşündüğümüzde tabir-i caizse tat kaçırıyor.

Türkçe için istediğimizi Arapça ve Kürtçe söz konusu olduğunda da isteyebilmeliyiz. Dillerin çeşitliliğine karşı gösterilen tepkiler ise büyük bir tutarsızlık ve açıkça ırkçılıktır!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum