1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Meclis Oturumu 30 Dakika Sürdü
Irak'ta Meclis Oturumu 30 Dakika Sürdü

Irak'ta Meclis Oturumu 30 Dakika Sürdü

Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından ikinci kez yapılan parlamento oturumu 30 dakikadan kısa bir sürede herhangi bir ilerleme sağlanamadan sona erdi. Oturumlara 15 Temmuz'da devam edilecek.

14 Temmuz 2014 Pazartesi 12:22A+A-

30 Nisan seçimlerinden sonra 1 Temmuz'da yapılan ve toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı için ertelenen ilk oturuma kaldığı yerden devam edildi. Ancak oturum görüşmelerde herhangi bir ilerleme sağlanamadan sona erdi.

Seçimlerin ardından toplanan parlamentoda yeni başbakan, cumhurbaşkanı ve meclis başkanının belirlenmesi gerekiyor.

Pazar günü Sünni blokların meclis başkanlığı için Salim Cuburi üzerinde anlaşmasının ardından oturumda en azından bu makam için oylamanın yapılması bekleniyordu. 

Ancak meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla geçici meclis başkanlığı koltuğunda oturan Mehdi El Hafız, adaylar konusunda herhangi bir anlaşma sağlanamadığı için oturumu 15 Temmuz Salı gününe erteledi.

Böylelikle meclisin pazar günkü oturumu sadece 30 dakika sürdü.

Kürt bölgesinden milletvekilleri Erbil'den Bağdat'a yapılan uçak seferlerinde kum fırtınası sebebiyle yaşanan gecikmelerden dolayı parlamentonun oturumuna katılamadılar. 

Nuceyfi aday değil, Maliki vazgeçmiyor

Irak’ın en önemli Sünni siyasetçilerinden Usame Nuceyfi, meclis başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıklamış, “Değişim diyorsak, fedakarlık etmek durumundayız” demişti.

Iraklı Şii lider ve din adamı Mukteda Sadr da, pazar günü Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu’na başbakanlık için Maliki dışında 'uygun bir aday' gösterme çağrısı yapmıştı.

Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani de, Irak Başbakanı Maliki'yi “Irak'ın ve Iraklıların geleceğini tehdit edenler, Iraklıları yeni bir diktatörlük rejimine mahkum etmeye çalışanlardır" sözleriyle eleştirmiş, Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

İç karışıklığın arttığı Irak'ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan Başbakan Nuri Maliki ise üçüncü dönem başbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceğini söylemişti.

Irak’ta hükümet kurmak için 328 sandalyeli mecliste en az 163 ‘evet’ oyu gerekiyor. Irak Anayasası'na göre, seçimlere itiraz sonuçları da açıklandıktan sonra -ki bu henüz yapılmadı- meclisin toplanarak üçte iki çoğunlukla önce cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaşkanı da en çok oy olan parti liderini hükümeti kurmakla görevlendiriyor.

iraksecims.jpg

Aljazeera

HABERE YORUM KAT