1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Hayalet Askerlere 1 Milyar Dolar
Irak'ta Hayalet Askerlere 1 Milyar Dolar

Irak'ta Hayalet Askerlere 1 Milyar Dolar

Irak ordusuyla ilgili yolsuzluk skandalı büyüyor. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Üyesi Mişan Cuburi, yaklaşık 23 bin 'emekli hayalet askere' 5 yıl içerisinde 1 milyar dolar maaş ödendiğini açıkladı.

04 Aralık 2014 Perşembe 13:58A+A-

Irak parlamentosunun Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu üyesi Mişan Cuburi, Irak'ta yayın yapan Sumeriye televizyonuna verdiği mülakatta, 23 bin ‘hayalet’ emekli askerin tespit edildiğini ve bu askerlere 5 yıldan beri ödenen emeklilik maaşlarının tutarının 1 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

El Arabiya Koalisyonu’nun üyesi Sünni milletvekili Cuburi, ‘hayalet' emekli askerlerle ilgili elinde çok ciddi bir dosya bulunduğunu söyledi. Cuburi, bu konuda bilgi almak için Maliye Bakanı'nı parlamentoya davet etmek zorunda kalacağını, hatta gerekirse bu daveti bir soruşturmaya dönüştüreceğini belirtti. 

Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin geçtiğimiz hafta ‘hayalet’ askerlerle ilgili paylaştığı rakamların çok mütevazı olduğuna dikkat çeken Cuburi, elindeki verilerin, rakamların çok daha yüksek olduğuna işaret ettiğini söyledi.

İbadi, 30 Kasım’da  savunma bakanlığı bünyesinde 50 hayalet asker tespit edildiğini açıklamıştı.

İbadi, Irak'ta maaşlarını komutanlarının aldığı 50 bin 'hayali asker' olduğunun ortaya çıktığını belirterek, maaş bordrolarıyla asker sayısını karşılaştırarak bu sonuca vardıklarını belirtmişti.

Irak ordusuyla ilgili tartışmalar 10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u kısa bir sürede ele geçirmesiyle başladı. Amerikan model zırhlı araçlar ve silahlarla donatılmış 30 bin asker üniformalarını bile giymeden, IŞİD girer girmez Musul'dan kaçmıştı. 

El  Sumeriye ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT