1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta ABD Saldırıları, Şii Katliamları ve Göç Dramı
Irak'ta ABD Saldırıları, Şii Katliamları ve Göç Dramı

Irak'ta ABD Saldırıları, Şii Katliamları ve Göç Dramı

Irak’ta IŞİD'e karşı ABD güçlerinin bombardımanlarına Şii milislerin katliamları ve yağmalama olayları da eklenince evini terk eden insanların sayısı 2.7 milyona çıktı. Ülkede iç sığınmacı sayısı son bir buçuk ayda 100 bin kişi arttı.

06 Nisan 2015 Pazartesi 12:15A+A-

IŞİD'e yönelik operasyonların ve çatışmaların sürdüğü kentlerdeki sığınmacı sayısının 2,7 milyona ulaştığı bildirildi. Sığınmacılara Yardım Komitesi Üyesi Asgar el-Musevi, Musul, Diyala, Enbar ve Selahaddin illerindeki sığınmacı sayısının IŞİD'e karşı kara operasyonlarının da başladığı son bir buçuk ay içerisinde 100 bin kişi artarak 2,7 milyona ulaştığını söyledi. Musevi, “Böylece resmi rakamlarla bu kentlerde yaşayan 540 bin aile, IŞİD'e yönelik askeri operasyonlar nedeniyle evlerini terk ederek sığınmacı durumuna düştü” ifadesini kullandı.
 

Milisler Sivilleri Vurdu

IŞİD'in ABD liderliğindeki koalisyon saldırıları öncesinde yerli halktan şehri terk etmelerini istediği ileri sürülürken yerel kaynaklar Sünni sivillerin Şii milislerin saldırılarından korkmaları sebebiyle evlerini terk ettiğini aktarıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 18 Mart'ta yayınladığı raporda, IŞİD'e karşı Irak ordusunun ve ona destek veren Şii milislerin Selahaddin eyaletinde yer alan Emirli beldesinde sivillerin evlerini kasten bombaladıklarını ve binlerce kişiyi evlerini terk etmeye zorladığını duyurmuştu.

 

Gölge Etmesinler Yeter

Öte yandan Irak'taki silahlı gruplar, El-Haşdu'ş Şabi adı verilen Şii milislerin Enbar operasyonuna katılmasına karşı çıktığı bildirildi. Ramadi'de IŞİD'e karşı savaşan silahlı gruplardan biri olan Ed-Duleymi aşireti şeyhi Ömer ed-Duleymi, Şii milislerin IŞİD'den alınan Tikrit'te, askeri kurallara aykırı davranışlarda bulunduğunu belirterek, “Milislerin vatandaşların mallarını yağmalaması ve hırsızlık yapması, Haşdu'ş Şabi'nin Enbar'ın kurtarılması operasyonuna katılması konusundaki kararımızı yeniden gözden geçirmemize neden oldu” dedi.

 

Elektrikli işkenceyle öldürüldüler


Irak İslam Alimler Kurumu, Şii kenti Nasiriye cezaevinde 16 tutuklunun elektrikle işkence görerek öldürüldüğünü ileri sürdü. Irak İslam Alimler Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre, 6 ay önce kurban ailelerinin tutuklu oğullarını ziyaretine yasak konulmuştu. Yasağın kalkmasından sonra bazı aileler oğullarını cezaevinde bulamadılar. Ailelere bu kez oğullarını adli tıp şubesinde aramaları söylendi. Ardından cezaevinin sorumluları, tutukluların ölümüyle ilgili yaptıkları açıklamalarda, tutukluların bir kazada elektrik çarparak hayatlarını kaybettiklerini ifade etti. Tutukluların cesetlerinde işkence izlerinin açık bir şekilde görüldüğünü ifade eden adli tıp kurumu, bazı cesetlerde ellerde, ayaklarda ve kaburga kemiklerinde ciddi kırıklar bulunduğunu vurguladı. Alimler Kurumu, Uluslararası İnsan Hakları örgütlerini Irak halkını toplu soykırım, işkence ve zorunlu göçten korumak için elden geleni yapmaya çağırdı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT