1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Iraklı Sünni Milletvekillerinden Boykot Kararı
Iraklı Sünni Milletvekillerinden Boykot Kararı

Iraklı Sünni Milletvekillerinden Boykot Kararı

Irak'ta Sünni milletvekilleri, Meclis Başkanı Cuburi ile yaptıkları görüşmelerin ardından Sünnilere karşı yapılan şiddet eylemleri ve sığınmacıların evlerine geri dönememesi nedeniyle meclis ve bakanlar kurulunu boykot etme kararı aldıklarını açıkladı.

19 Ocak 2016 Salı 14:40A+A-

Irak'ta Sünni milletvekilleri, Meclis Başkanı Cuburi ile yaptıkları görüşmelerin ardından Sünnilere karşı yapılan şiddet eylemleri ve sığınmacıların evlerine geri dönememesi nedeniyle meclis ve bakanlar kurulunu boykot etme kararı aldıklarını açıkladı. Açıklamada; milislerin yaptığı şiddet eylemlerine hükümet tarafından son verilmediği takdirde Irak'taki siyasi süreçten tamamen çekileceklerini vurguladı.

Irak'ta Sünni milletvekilleri, Diyala'da Sünnileri hedef alan saldırılar sebebiyle meclis ve bakanlar kurulunun oturumlarını boykot etme kararı aldı.

Meclisteki en büyük Sünni grubu Güçler Birliği Koalisyonu Milletvekili Muhammed el-Kerbuli, "Dün akşam geç saatlere kadar Meclis Başkanı Selim Cuburi'nin evinde yaptığımız toplantı sonucu Diyala ve ona bağlı Mikdadiyye'de milisler tarafından Sünnilere karşı yapılan şiddet eylemleri ve sığınmacıların evlerine geri dönememesinden dolayı meclis ve bakanlar kurulunu boykot etme kararı aldık" dedi.

"Milisler tarafından Sünnilere karşı öldürme ve tehcirin yaşandığı yerde İbadi hükümetinde yolumuza devam edemeyiz" diyen Kerbuli, "Bu milisler sadece Sünnileri değil hükümeti de tehdit ediyor. Diyala'nın yanı sıra Bağdat, Basra ve Babil'de de silahlar devletin kontrolü dışında kullanılıyor" diye konuştu.

Kerbuli, İbadi'nin tüm siyasi gruplarla oturup riskleri bertaraf edecek ve tehdidi ortadan kaldıracak anlaşmalar yapması gerektiğini vurgulayarak, milislerin yaptığı şiddet eylemlerine hükümet tarafından son verilmediği takdirde Irak'taki siyasi süreçten tamamen çekileceklerini vurguladı.

"Amiri ile görüşmeyi reddettik"

Şii milis gücüne sahip Bedir Tugayları Lideri Hadi el-Amiri'nin Sünnilerin olduğu toplantıya katılmak için geldiği fakat milletvekillerinin bu görüşmeyi reddettiğini anlatan Kerbuli, Amiri'nin bekledikten bir süre sonra Meclis Başkanı Cuburi ile görüştüğünü belirtti.

Amiri, Diyala operasyonları sırasında Başbakan Haydar el-İbadi tarafından Haşdi Şabi'nin Diyala Operasyonlar Komutanı olarak atanmıştı. Amiri'nin Diyala'nın kurtarılmasından sonra bu görevi halen yürütmesi Sünni çevrelerin tepkisini çekiyor.

AA

Diyala'ya bağlı Sünni ve Şiilerin yaşadığı Mikdadiyye bölgesinde Şii milisler olduğu iddia edilen kişilerce, 12 Ocak Salı günü Sünnilere ait 6 camiye saldırılmış ve 4 kişi öldürülmüştü.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT